Fråga tandläkaren

Blogg

Hitta en tandläkare i Sundbyberg

19 okt 2021

Det är viktigt med regelbundna tandläkarbesök och valet av tandläkare är viktigt. Det finns tandläkare i Sundbyberg som erbjuder både allmäntandvård, tandblekning, implantat med mera.

Man hoppar inte lika enkelt över tandläkarbesöken om man har nära till tandläkaren. Därför kan det vara bra att välja en tandläkare med praktik i samma område som man bor, går i skolan eller arbetar i. Då blir det enkelt att hinna med besöken när man ska. Men man måste också trivas med den tandläkare man väljer, och för den som letar efter en ny tandläkare i Sundbyberg kan det vara bra att fråga vänner och kanske grannar om rekommendationer. Givetvis måste tandläkaren också erbjuda de olika typer av behandlingar som man kan vara i behov av som exempelvis tandreglering, estetisk tandvård och implantat. På de olika tandvårdsklinikerna brukar man kunna hitta denna information tillsammans med prislistor. Det gör det också enkelt att jämföra priser mellan olika tandläkare.

Hur ofta måste man egentligen gå till tandläkaren?

Barn måste gå till tandläkaren minst en gång om året, men som vuxen utan tandproblem räcker det vanligtvis att gå vart tredje år. Fast däremellan kan man istället behöva besöka tandhygienisten för att ta bort tandsten och putsa tänderna. Vissa tror att de sparar pengar genom att strunta i tandläkarbesöken men det är snarare tvärtom. Går man regelbundet till tandläkaren upptäcker man problem i ett tidigt stadie och hinner då ofta rätta till dem, och kan på så vis undvika stora och kostsamma behandlingar.

Värmlands härligaste tandläkare

23 sep 2021

Det är få som kopplar ihop ”njutningsfull egentid” med ett besök i tandläkarstolen. I Värmland gör tandläkarna sitt bästa för att få besöket att vara lugnt och behagligt för patienterna.

Bor man i Värmland så känner man väl till Sola i Karlstad. Sola hette egentligen Eva-Lisa och var från början värdshusflicka. Med ett leende och gott humör serverade hon gästerna på ett värdshus i Karlstad. Av stadens befolkning och kringresande fick hon smeknamnet ”Sola” då hon lyste upp tillvaron för gästerna.

Hade man smeknamnet Sola som Eva-Lisa hade, kan man föreställa sig att Sola hade ett härligt leende med fina tänder. Detta även om tandläkaryrket inte var så utspritt i Värmland under 1700- och 1800-talet. På den tiden kunde vilken kvacksalvare som helst kalla sig tandläkare. Idag krävs det en mångårig utbildning på universitetsnivå för att få tandläkarlegitimation.

Tandläkaren jobbar för patientens bästa

Idag kan dagens moderna tandläkare i Värmland hjälpa sina patienter att få ett riktigt Sola-leende. Att tryggt och lugnt lägga sig i tandläkarstolen och veta att man är i trygga händer är a och o. Det spelar ingen roll om man är på en rutinkontroll eller ska utföra någon behandling, tandläkaren jobbar för att patienten ska vara trygg. Det tandläkaren eftersträvar är att patienten ska ha en god och bra munhälsa.

Tandläkaryrket har utvecklats enormt de senaste åren, precis som många andra verksamheter. En stor del av tandvårdsyrket har digitaliserats och fått nya behandlingstekniker. Att enkelt ta röntgenbilder digitalt istället för att hålla på med framkallningsvätska, är en del som förbättrats inom tandvården.

Osynlig tandreglering med Invisalign

13 aug 2021

Ännu en dag när du tittar dig själv i spegeln och stör dig på din ojämna tandrad? Varför gör du inget åt det? Tandställningar finns idag i en mängd olika utföranden, till och med osynliga.

Nej, nu har du tröttnat på att reta dig på dina tänder. De där sneda tänderna som du fokuserar på varje gång du ser dig i spegeln. Tänderna som du inte kan låta bli att dra tungan över när du tittar på tv eller ska sova. Hindret som gör att du inte ens vill le så stort som du önskar. Kanske har det kommit något nytt på marknaden som passar för dig? Och ja, det har det! Idag kan du få en behandling med invisalign som skapar den korrigering som du önskar dig. Vad är invisalign? Jo, det är en tandställning som inte syns. Ja, det går bra att du fortsätter läsa resten av texten när du återhämtat dig från chocken.

Om viljan finns – finns det en väg

Det finns en filosofi som säger att du ska vara som vatten. Du ska ha ett mål men om du slår på ett hinder så ska du hitta en väg runt det, fortfarande på väg mot ditt mål. Är ditt mål att få en jämn tandrad? Vägrar du att ha en tandställning som syns? Inga problem, leta upp en bra klinik som kan hjälpa dig, så kan du få den perfekta tandraden utan en tandställning som syns. Magi? Nej, bara en vanlig tandkorrigering.

En snygg tandrad utan räls

23 mar 2021

Har du sneda tänder? Skaffa tandställning och rätta till det oavsett ålder. Idag finns det snygga lösningar som är diskreta. Man behöver inte längre använda räls för att fixa tänderna.

Själv är man sin bästa kritiker på gott och ont. Titta dig själv i spegeln och le - le riktigt stort! Visa alla tänderna i ett glatt leende mot dig själv. Visst känns det redan lite bättre inombords? Faktum är att ett leende lurar hjärnan att man mår bättre. Dessutom används det inte lika mycket ansiktsmuskler för ett leende som när man går runt och surar.

Var det något mer du noterade när du log? En sned tand, eller kanske flera sneda tänder i tandraden? Det är väldigt vanligt att många har en eller flera sneda tänder i munnen. Det som vissa tolkar som charmigt, kan andra tolka som väldigt jobbigt.

Moderna och diskreta tandställningar

När man var mindre var det många som fick räls när de skulle ha tandställning. Självklart finns det räls än idag, men det finns också alternativ. Ett av alternativen är en diskret tandställning som heter Invisalign. Det är en genomskinlig skena som man sätter på tänderna.

Minsta behandlingstid med denna skena är 7 veckor. Beroende på vilken typ av korrigering som skall göras kan tiden bli längre.

Behandlingen är skonsam mot tänderna. Det kan ömma lite när tänderna flyttar på sig, men det är inget farligt. Man ska ta ur skenorna när man äter, borstar tänderna och använder tandtråd - men i övrigt använder man dem dygnet runt. Mer om Invisalign hittar du här: invisaligngöteborg.se 

Hotta upp ditt leende med skalfasader

16 mar 2021

Missnöjd med ditt leende? Då ska du givetvis göra något åt saken. Det är viktigt att vilja och kunna le och du har allt att vinna på en sådan insats. En gratis första konsultation brukar ingå.

Oavsett varför du inte tycker om dina tänder så är det sorgligt om det hindrar dig från att le. Ett leende drar igång glädjehormoner i vår kropp som är viktiga för att vi ska må bra. Om du inte vill le på grund av rädsla för vad folk ska tycka om dina tänder bör du göra något åt saken.

Oavsett om dina tänder är skadade, gulnade eller fläckiga, går allt att ordna med exempelvis skalfasader. Kontakta en tandläkarmottagning i din närhet och be dem om en konsultation, den första brukar vara gratis. Då får du ett förslag på lösning samt ett pris att ta ställning till. Här brukar du även få veta hur stor rabatt du får via Försäkringskassan.

Vad är egentligen en skalfasad?

Om du inte vet vad en skalfasad är så kan man enkelt säga att det är som äggskal på tänderna. Alltså du får en porslinsyta monterad på framsidan av dina tänder, som gör att de får en vacker, slät och enhetlig yta. Färgen anpassas av de tekniker som tillverkar just dina skalfasader och dessa kommer anpassas helt efter dina tänder med hjälp av noggrann scanning. För att fästa skalen på dina framtänder behöver dina egna tänder slipas något på ytan, men det är inget som känns eller syns. Läs mer om skalfasader på denna sida: skalfasadergöteborg.se

Ett leende smittar så lätt!

24 jan 2021

Att våga le mot omvärlden gör att både man själv och andra mår bättre. Det krävs faktiskt betydligt färre ansiktsmuskler för att le än för att se arg ut. Så därför, våga visa upp ditt leende!

Det finns många som inte vågar lägga upp ett stort leende för att de skäms att visa sina tänder. Istället kniper de ihop med munnen och ler lite skevt när det behövs. Känns det igen? Då är det bra att veta att man kan få hjälp för att visa sitt leende!

Idag är det inget konstigt att vuxna har tandställning för tänder som är skeva eller sneda. Har man missfärgade tänder kan man få hjälp med att bleka dem så att man åter får ett vitt härligt leende!

Ge tänderna ett lyft!

Det kallas estetisk tandvård och är vanligare än man tror. Har man andra problem med tänderna finns det många nyheter på marknaden. Långt ifrån alla vuxna vill stoltsera med en så kallad räls i munnen. Då är det bra att veta att det finns genomskinliga tandställningar som inte syns, och detta kallas invisalign.

Funderar man på denna typ av tandvård så googlar man efter estetisk tandvård i Malmö, eller den aktuella orten man bor på. Då får man förslag på tandvårdskunniga inom detta område. Man får komma dit på en första konsultation och få en prisuppgift på det arbetet man tänkt sig. De ger även tips och råd på vad du ska tänka på inför behandlingen till ditt nya och ännu vackrare leende!

Ta hand om dina tänder

2 dec 2020

Hur bra tar du hand om dina tänder? För att de ska må bra måste man sköta om dem och gärna se över dem åtminstone en gång per år eller mer. Ett besök hos tandhygienisten är bra för tändernas skull.

Tänderna är viktiga för oss, att gå och ha tandvärk kan förstöra ens hela dag. Dessutom kan tänderna ta väldigt mycket på ens självförtroende. Man går och gömmer sitt leende för att man inte vill visa sina tänder. Gå till en tandhygienist som kan hjälpa dig att hålla koll på tänderna. Man kan göra mycket själv hemma genom att borsta tänderna minst två gånger per dag, men även använda tandtråd och eventuellt munskölj. Genom att sköta detta och kolla över dina tänder med jämna mellanrum kommer du ha ett fint bländande leende.

Skillnaden mellant tandläkare och tandhygienist

Det är skillnad mellan en tandläkare och en tandhygienist, de har gått olika utbildningar och har kompetens för olika saker. Som tandläkare kan man vara både på tändernas utsida och insida. Som tandhygienist arbetar man utanpå tänderna. Båda kräver dock godkända studier och att man fått yrkeslegitimation som utfärdas av socialstyrelsen.

När du letar efter en klinik att gå till så har du ett stort urval att välja mellan. Du kan gå både privat och via Folktandvården. De har samma kompetens på de olika ställena. Har du tandläkarskräck kan det vara skönt att träffa den som ska vara i din mun innan. Tandläkare är kunniga inom det och vet hur de ska kunna hjälpa dig.

Låt inte tandvärk förstöra din dag

16 nov 2020

Det finns ingenting som kan förstöra en dag som plötslig tandvärk. Den där känslan av att något ilar i munnen och gör ont vid varje liten rörelse. Då är det bäst att söka sig till akut tandvård.

Om man har tandvärk så är det ett tecken på att någonting inte står rätt till i munnen. Det kan vara att en tand har skadats, eller att man har fått inflammation i en nerv eller i tandköttet. Oavsett vad som är fel så är det utan tvekan något vi inte vill behöva uppleva.

Tandvärk kan visa sig på olika sätt och är inte alltid en intensiv smärta som vi kanske ser på film. Det kan vara att man har ilningar i tänderna som långsamt blir mer och mer intensiva. Ibland är det smärta som är där den ena sekunden och i nästa är den borta. Detta bara för att komma tillbaka en timme senare. När man har tandvärk så påverkar det ofta hela ens vardag. Man sover sämre, det är svårt att äta hård mat och det kan till och med vara svårt att prata.

Sök upp akut tandvård

Det kan också vara så att man varit med om en olycka och råkat slå ut en tand eller en bit av en tand. Då är det definitivt rekommenderat att man söker sig till akut tandvård för att få hjälp direkt. Det är bara att leta upp vad som finns i ditt område, till exempel kan du söka på akut tandvård i Göteborg så får du upp träffar som fungerar. Det gäller att ta kontakt med en tandläkare snabbt om det är så att man slagit ut en tand. Ju längre du väntar desto svårare kan det bli att laga din tand. Du kan oftast få hjälp inom 24 timmar när du söker dig till akut tandvård, vilket är jättebra.

Att tänka på om man slår ut en tand

Om du råkar slå ut en permanent tand så är det superviktigt att man behandlar den utslagna tanden på rätt sätt. Du måste tänka på att förvara tanden rätt så att roten i tanden inte torkar ut. Det allra bästa sättet att förvara en utslagen tand på är faktiskt i munnen. Om du kan så sätt tillbaka tanden i sitt hål medan du tar dig till din tandläkare. Om det inte går så kan du förvara tanden under tungan eller i ett glas mjölk.

Många fördelar med tandimplantat, men det är inte för alla

29 okt 2020

Tandimplantat är ett bra sätt att få fasta tänder, men det passar inte alla. En rad olika faktorer avgör om behandlingen kommer att bli lyckad. Här följer några tips på vad man bör tänka på.

Det är viktigt att man har väl fungerande tänder och att man själv känner sig nöjd med dem. Av olika anledningar som exempelvis olyckor och sjukdomar händer det ibland att man förlorar tänder. Ett sätt att ersätta förlorade tänder på kan vara genom tandimplantat.

Genom att operera in skruvar av titan i käkbenet kan man sedan fästa konstgjorda tänder på dem permanent. Trots att tänderna är konstgjorda är det viktigt att man fortsätter hålla en god munhygien och går på regelbundna kontroller hos sin tandläkare. Slarvar man så kan man drabbas av sjukdomar i tandköttet vilket kan leda till att tandimplantatet lossnar och att man får ännu större problem än man hade tidigare.

Gratis undersökning och konsultation

Tandimplantat är inte lämpligt för alla, och innan man kan sätta in dem så görs en grundlig utredning för att ta reda på om behandlingen har en chans att lyckas. En första undersökning och konsultation ska vara gratis, och man går då igenom för- och nackdelar samt vilka möjligheter som finns och vad man kan förvänta sig för resultat. En seriös tandläkare rekommenderar aldrig en behandling som inte kommer att ge bra resultat, utan rekommenderar i så fall en annan lösning. Vid konsultationen görs det också en bedömning kring kostnaden och eftersom det ofta kostar en hel del att operera in tandimplantat brukar många tandvårdskliniker även erbjuda hjälp med finansiering.

Ta hänsyn till kvalitet, pris och kundrecensioner i val av klinik

Tandimplantat är en bra lösning för att ersätta förlorade tänder, men det är inte samma sak som riktiga tänder då de varken har en rot eller nerver som gör att man känner då man biter och tuggar mat. Därför bör man om möjligt behålla sina riktiga tänder så länge som möjligt, men bestämmer man sig för att ersätta sin tänder med implantat så ska man vända sig till en klinik som arbetar med implantat av välkända och beprövade märken. Då ökar chansen till en riktigt lyckad behandling. Att också välja en klinik som lämnar garanti på sitt arbete och som har många nöjda kunder är viktigt. Ta därför hänsyn till både kvalitet, pris och kundrecensioner för att hitta rätt klinik och tandläkare.

Rätt position för rätt funktion

15 okt 2020

Tänderna fyller flera olika funktioner i det dagliga livet. Det kan därför uppstå stora problem om något inte är som det ska. Men det finns hjälp som man kan få när tändernas skick fallerar.

För att man ska ha bra och fungerande tänder så är den absoluta grunden att tänderna sitter som de ska. Tänder som är för höga, vassa, sitter för trångt eller för långt isär kan alla skapa stora problem för sina bärare. Det kan innebära att man får sår på tunga eller tandkött. Rengöringen mellan tänderna kan vara så försvårad att inflammationer och tandlossning blir resultatet. Tuggandet av maten kan vara kraftigt försämrad. Och andra liknande funktionella bekymmer. Eftersom man redan som barn får inbokat regelbundna besök till tandläkare så brukar dessa bekymmer redan tidigt åtgärdas. Men det går lika bra att korrigera tänder vid alla åldrar. Så det är inte för sent om man som vuxen får besvär eller känner att något behöver förändras. I många fall kan det till och med vara så att man har lättare att hantera reglerande åtgärder som vuxen.

Flytta runt tänder

Med användning av tandreglering i Göteborg kan man korrigera ett bett som inte följer det normala. Oftast så använder man sig då av en tandställning av något slag. Det kan antingen vara en som sitter fast under hela korrigeringen och inte tas av förrän det är klart. Eller så finns det tandställningar som man kan ta av under natten. Eller tvärtom. Man brukar då börja med en liten spänning åt det håll man vill flytta tänderna. Sedan spänner man mer och mer vid varje återbesök. Det kan även vara aktuellt att efter en viss tid byta tandställningen. Eller använda sig av en mindre variant än i början.

När utrymmet tryter

Även om man kan göra stora förflyttningar av tänder med en tandställning så behövs det ibland mer än så. Det kan bero på att käken är för liten för de tänder som den ska rymma. Och det är inte alls så ovanligt scenario. När det händer så kan man bli tvungen att dra ut en eller flera tänder. Efter det kan man förflytta tänderna så att det inte ens syns att det tidigare funnits fler. Slutresultatet blir tänder som fungerar och som kanske även gör att man blir mer nöjd estetiskt. Många känner att de äntligen kan våga le och slappna av mer i sin vardag.

Hur fungerar en skalfasad?

27 sep 2020

En skalfasad innebär att man fäster en fasad av porslin eller av plast ovanpå en ordinarie tand. I och med detta så får man också en konkret och hållbar lösning på ett problem. Många upplever att exempelvis gula tänder, skeva bett och tänder soom är längre- eller kortare än de andra skapar situationer där man skäms.

Leendet spelar en stor roll i hur vi uppfattas av andra. Att inte våga le som en följd av att man skäms över sina tänder kan således vara missgynnsamt i allt från sociala till rent karriärmässiga sammanhang. En skalfasad kan göra skillnad.

En skalfasad fungerar som en bra lösning för personer som exempelvis som lider av att ha gula tänder, som har väldigt små tänder - som har tydligt olika storlekar på sina tänder - eller som exempelvis har problem med tandgnisslan. Även vid olyckor så är en skalfasad en både bra och populär lösning. Har du spelat hockey i Malmö och råkat slå av en tand så kommer en skalfasad att vara en väldigt bra lösning.

Fördelar med en skalfasad i Malmö

Den stora fördelen med en skalfasad är att den ger dig ett leende åter. Ett leende som också kan vara beständigt i upp till 25 år. Det är så länge en skalfasad av porslin har potential att hålla.

Det finns även en annan variant och detta i form av en skalfasad av plast - komposit. Den är betydligt billigare, men ger å andra sidan inte samma livslängd. Där kan man räkna med att den håller i upp till fem år. Priset - beroende på vilken tandläkare du väljer för din skalfasad i Malmö - ligger på mellan 800-2000 kronor för en skalfasad i komposit.

Motsvarande siffra för en skalfasad i porslin - återigen beroende på tandläkare - ligger mellan 5000-10.000 kronor. Där får din egen ekonomi fälla avgörande, men i och med att porslin ger en längre livslängd - och dessutom ett mer naturligt resultat - så brukar det alternativet vara mest tilltalande.

Skalfasad - passar det dig?

En skalfasad i porslin tillverkas i ett tandtekniskt laboratorium. Det sker unikt och med dina önskemål och dina förutsättningar i åtanke. Det senare innebär att den skalfasad som tillverkas unikt för dig också ska passa in i din mun och mot dina övriga tänder. Det gäller såväl färg som storlek och yta.

Nackdelen med en skalfasad är att det riskerar att öka dina behov av framtida tandvård. För att fästa fasaden så måste man slipa bort emalj från den tand där fasaden ska sitta. Det handlar om att frisk tandsubstans slipas bort. Tanden kan i och med detta bli svagare och känsligare för angrepp av exempelvis karies och bakterier: mycket av det naturliga skyddet slipas bort och det kan öka behovet av regelbundna kontroller och framtida vård.

Konsultation och val av rätt tandklinik är viktig. Det handlar om ett stort beslut och en relativt svår - och dyr - behandling. Konsultationen ska klargöra att du har rätt försutsättningar, rätt förväntningar och att alla andra alternativ presenteras för dig. En skalfasad kan vara den bästa lösningen för dig i Malmö. Men, du ska även vara medveten om att andra alternativ kan vara mer fördelaktiga. Var noggrann med att välja en tandklinik som har gedigen erfarenhet också. Då får du bäst effekt och resultat av din skalfasad. Lycka till!

När smärtan i munnen blir för stor

17 sep 2020

Att få akut ont i en tand är något som de flesta av oss har varit med om någon gång. Förr kunde man få vänta i dagar. Särskilt om det var helg. Men idag kan hjälpen vara mindre än 24 timmar bort.

Det är i stunden mer värt än allt gult i världen. Så medans man är smärtfri och livet leker kan det vara en bra idé att gå in på nätet googla på exempelvis “akuttandvård i Göteborg”. Skriv upp numret och fäst det synligt på kylskåpsdörren. Eller varför inte lägga in det direkt i telefonlistan på mobilen? På så sätt kan man nästa gång det händer, utan fördröjning, ringa och få en tid. Det är bättre än att istället på grund av smärtan inte kunna fokusera på det som måste göras. Varje minut är viktig när man väntar på att få den hjälp man så akut behöver.

Vad innebär en akuttid?

En akuttid lovar precis vad ordet akut innebär. Det vill säga att man får en tid inom tjugofyra timmar för att ta hand om det akuta behovet. Det kan innebära att tanden bara lagas så att smärtan försvinner. Man får då en ny tid vid ett senare tillfälle för att få en ordentlig lagning som håller länge. Det viktigaste är att man som patient kan få slippa smärtan och att man förhindrar att inflammationen, eller vad det nu är, blir sämre. Men man behöver inte ha tandvärk i vanlig bemärkelse för att få en tid hos en akuttandläkare. Man kan ha varit med om en olycka där man slagit ut tänder eller att en tand har gått av.

Kanske den egna tandläkaren

En bra ide är att höra med den egna tandläkaren om de har tider för akuta besök. Isåfall behöver man inte leta runt. Det är praktiskt att ha en tandläkare som tar hand om alla olika eventualiteter som har med munnens välmående att göra. Kanske den nyfunna kliniken som hjälpt till med en elak tandvärk visar sig vara väldigt bra och man vill fortsätta som kund hos dem. Många kliniker med akut tandvård arbetar även med vanliga tandvårdstjänster som att ta bort plack och laga hål. Men även med att göra bettskenor för tandgnisslare samt att göra skalfasader för rakare och vitare tänder och tandproteser. Har man en sambo som inte uppskattar snarkningar kan det vara så att tandläkaren kan hjälpa. Ett problem som ibland är större än tandvärk.

Estetisk tandvård och dess innebörd

25 aug 2020

Estetisk tandvård omfattar alla former av behandlingar som förbättrar tändernas utseende. Det kan handla om allt från övergripande procedurer som ”smile makeover” till enklare sådana.

Idag är det allt vanligare att försöka förbättra sitt utseende genom olika kosmetiska behandlingar. Estetisk tandvård ingår i trenden för en bättre look. Kosmetiska förändringar av ens leende eller sneda tänder gör mycket och är av stor betydelse för individens självkänsla och självförtroende. Estetisk tandvård omfattar olika typer av kosmetiska behandlingar. Dessa varierar beroende på patientens behov och vilket slutresultat som eftersträvas. Innan du ens bestämmer dig för en procedur bör du konsultera med en legitimerad och erfaren tandläkare vars åsikt bör strikt följas. Kom ihåg att vissa behandlingar görs på bekostnad av dina egna tänder och därför bör man besluta sig om sådana med så stor varsamhet som möjligt.

Läs mer om estetisk tandvård i Stockholm.

Kosmetiska behandlingar inom estetisk tandvård

Kosmetiska behandlingar inom den estetiska tandvården är som det sades tidigare olika både när det kommer till utförd procedur och slutresultat. Några exempel på sådana är plastuppbyggnader och fasader som ofta görs av funktionella skäl även om estetiken är minst lika viktig. Tandblekning är kanske bland det populäraste inom estetisk tandvård. Behandlingen har enbart kosmetisk effekt och innebär att man bleker missfärgade tänder till en vitare nyans. Det går att göra en tandblekning hemma också, men för ett långvarigare och bättre resultat rekommenderas det att man går till en tandläkare istället.

En smile makeover blir allt mer populärt

En “smile makeover” är som namnet antyder en behandling som förbättrar ens leende. Den ökar i popularitet och allt fler patienter väljer att genomgå ett sådant kosmetiskt ingrepp. En ”smile makeover” inkluderar estetisk tandvård där tänderna bleks eller rättas till, men kan i vissa fall även omfatta andra kosmetiska ingrepp såsom operationer och botox. Tanken är att man ska få ett snyggare leende med en långvarig effekt. Orsakerna till att genomgå en behandling för ett bättre leende kan vara olika. Vissa gillar inte sina tänder på grund av missfärgningar, form eller längd. Oavsett önskemål börjar varje tandvårdsbehandling med en konsultation med en tandläkare. När det kommer till priser för en ”smile makeover” eller andra typer av estetisk tandvård så kan det handla om olika kostnader beroende på själva proceduren. Den typen av ingrepp betalas av patienten själv och kan uppgå till flera tusen kronor. Priserna kan också skilja lite kliniker och tandläkare emellan, men överlag är det relativt dyrt. 

En tandläkare man kan lita på

24 aug 2020

Har man någon gång haft tandläkarskräck så vet man hur det känns att långt innan besöket börjar gräma sig och få ont i magen. Fasar för dagen det är dags. Eller helt enkelt struntar i att gå.

Vilket inte är någon bra ide eftersom det kommer att bli värre längre fram. Men förnuftet tar ibland ledigt och låter oro och rädsla ta över rodret. Det bästa att göra är att i det läget skaffa sig en tandläkare som är inkännande och vet hur man tar hand om tandläkarskräck. Någon som ser det som en av sina absolut viktigaste uppgifter. Nämligen att få alla patienter att känna sig trygga och väl omhändertagna under sina besök oavsett om det är för en vanlig rutinundersökning eller något annat. I förlängningen blir det billigare för patienten som inte behöver gå lika ofta då man inte väntar med besöket. Samtidigt som det frigör mera tider för dem som behöver en tandläkare så att de slipper stå på väntelista.

Dagens samhälle kräver alternativ

Arbetstiderna idag ser väldigt olika ut beroende på vart man jobbar. Därför väljer en del tandkliniker idag att satsa på att vara tillgängliga när patienten kan komma. Det innebär att man kan hitta tider både på kvällar och helger så att man slipper ta ledigt. Klinikerna burkar även ha bra kapacitet att kunna ta hand om akuta ärenden som exempelvis om någon slår ut en tand eller ibland värre skador. Skador som man vill ha hjälp med så snart som möjligt. Det är ännu en anledning till att “vanliga” tandläkarbesök som tandvärk o.s.v. ska göras på bokad tid så att de akuta ärendena kan tas om hand inom rimlig tid.

Finns det verkligen tandvårdskliniker som har allt?

Inte allt kanske, men väldigt mycket. De flesta jobbar i grunden med löpande tandvård för att bland annat undvika hål och hålla munnen i gott skick. Men flera kliniker har idag utökat med fler tjänster för att man ska kunna få hjälp på plats och inte behöva uppsöka en specialklinik. Det kan exempelvis handla om tandimplantat om man har tandlossning. Man kanske vill rätta till sina tänder eller ta bort en glugg genom invisalign. Invisalign är en modern tandställning som inte syns. Varför inte göra en tandblekning och få ett bländande vitt leende? Allt på samma klinik. Så gå in och googla på exempelvis “tandvård i Malmö” och hitta kliniken som har allt det man önskar.

Vid akuta problem

19 aug 2020

En sen kväll med tandvärk kan vara en hemsk situation. Men även om något händer under dagen så kan det ibland vara svårt att hitta en tid direkt. Hur får man akut tandvård under dag och kvällstid?

Vissa smärtor är värre än andra och tandvärk är en sådan. Det är en slags smärta som det inte går att värja sig ifrån. Men det innebär även att man får problem att äta eller dricka. En situation som inte är hållbar i längden. Smärtor i munnen kan också vara så pass diffusa att det är svårt att veta varför det gör ont. Så länge man inte har en uppenbar skada så kan det vara flera olika orsaker. Och även om man fått en hård smäll så kan det vara svårt att veta om det är tanden eller käkbenet som skadats. Eller kanske problemet sitter i tandköttet? Har man en så pass rejäl smärta så inte vanliga smärtstillande läkemedel hjälper så bör man ringa efter akut hjälp. Det kan man göra när som helst på dygnet. Hur snabbt man får hjälp beror på smärtans grad, och beroende på om man kan misstänka att smärtan kommer från käkbenet.

Göra en bedömning

När man ringer för ett akut besök inom tandvården så brukar man börja med att beskriva sitt problem. Det är då mycket viktigt att man i förväg kan minnas ifall något hänt som kan ha orsakat smärtan. Om man har fått en smäll eller bitit i något hårt till exempel. Även om detta kan ha hänt dagar före smärtan uppkom så kan det ändå ha relevans. En hårfin spricka i en tand eller ett käkben kan bli värre för varje gång man tuggar. Till slut kommer smärtan, som först inte kändes alls. Eftersom käkben och tänder behandlas av olika läkare så är det viktigt att man hamnar rätt direkt.

Vem som kan ta emot

I olika län och städer arbetar man lite olika när det gäller akuta tandproblem. Vissa kliniker har möjlighet att ta emot patienter vid sidan om sin ordinarie praktik även under dagtid. Ibland fortsätter även klinikens tandläkare med jourverksamhet efter ordinarie arbetstid. Men det finns även de som endast arbetar med akuta problem under kvällar och även nätter. Däremot brukar det krävas mycket akuta problem när kvällen går över till natt. Som olyckor där man blöder från munnen, eller där tänderna snabbt behöver åtgärdas för att inte orsaka värre problem.

← Äldre inlägg