Fråga tandläkaren

Har du fått genomskinliga tänder?

En av de vanligaste frågorna som en tandläkare möts av gäller färgen på tänderna och hur man ska komma till bukt med denna. I synnerhet så har det under senare år kommit att handla mer och mer om att bleka tänderna och där många anser att den gula nyansen – inte sällan som en följd av kaffe, alkohol, cigaretter och tobak – förfular hela utseendet. Här ska man veta att gula tänder per se inte är att anse som dåliga tänder. Vi har alla olika färg och nyanser på tänderna och här kan en blekt tand vara i betydligt sämre skick än en gulare sådan. Det är viktigt att poängtera.

En annan fråga som är lite mer allvarlig då det kommer till färgen på tänder är då den försvinner och man upplever att tanden/tänderna i fråga blivit genomskinliga. Svaret som en tandläkare skulle ge gällande detta skulle förmodligen se ut enligt följande: det genomskinliga beror på att du drabbats av en tanderosion. Det är den vanliga orsaken till att tänder intar en mer genomskinlig nyans och tyvärr så är det ofta så att den genomskinliga färgen är ett tecken på att erosionen pågått under en längre period. En tanderosion bör man dels söka hjälp för och boka in en tid hos en tandhygienist eller en tandläkare och dels så bör man åta vissa åtgärder själv också – detta för att få den att avstanna.

 Vi tänkte rada upp några av dessa åtgärder här nedan och som naturligtvis går väldig bra att använda sig av i ett skyddande syfte också. En tanderosion kommer nämligen ofta av det man äter, dricker samt hur man sköter sina tänder och därmed så kan man också – genom ändrade vanor – undvika att drabbas så till den milda grad att tänderna i fråga blir genomskinliga. Kort och gott: för att undvika en tanderosion så bör du se över dessa punkter.

  • Undvik sura drycker. Att tanderosioner blivit vanligare beror till stor del på att vi idag dricker betydligt fler drycker med sura ämnen i sig. Sportdrycker, läsk, vin och juice är tydliga exempel på sådana.
  • Använd en mjukare tandborste. Du borstar dina tänder som vanligt – men du byter till en tandborste med mjukare borst. Komplettera med en tandkräm som inte har så mycket slipmedel i sig.
  • Fluor: det kan vara en god idé att besöka ett apotek och köpa munskölj, sugtabletter eller gel med extra fluor i sig.

Tre stycken åtgärder som samtliga kan bromasa upp en tanderosion. Dock: det finns även i vissa fall medicinska och sjukdomsskäl som anledning. Det är – som exempel på detta – inte ovanligt att en bulimiker drabbas och detta som en följd av de starka magsyror som kommer då de kräks. Vårt råd är att man tar kontakt med en tandläkare, får en bedömning och därefter också tips samt lämpliga åtgärder utförda beroende på hur långt gången tanderosionen i fråga är gången. Genomskinliga tänder – ring en tandläkare, det är det korta svaret och det bästa rådet.

besök hos tandläkaren