Fråga tandläkaren

Har du fått genomskinliga tänder?

Uppdaterad: 15 april 2021

En av de vanligaste frågorna som en tandläkare i Bromma möts av gäller färgen på tänderna och hur man ska komma till bukt med denna. I synnerhet så har det under senare år kommit att handla mer och mer om att bleka tänderna och där många anser att den gula nyansen – inte sällan som en följd av kaffe, alkohol, cigaretter och tobak – förfular hela utseendet. Här ska man veta att gula tänder per se inte är att anse som dåliga tänder. Vi har alla olika färg och nyanser på tänderna och här kan en blekt tand vara i betydligt sämre skick än en gulare sådan. Det är viktigt att poängtera.

En annan fråga som är lite mer allvarlig då det kommer till färgen på tänder är då den försvinner och man upplever att tanden/tänderna i fråga blivit genomskinliga. Svaret som en tandläkare skulle ge gällande detta skulle förmodligen se ut enligt följande: det genomskinliga beror på att du drabbats av en tanderosion. Det är den vanliga orsaken till att tänder intar en mer genomskinlig nyans och tyvärr så är det ofta så att den genomskinliga färgen är ett tecken på att erosionen pågått under en längre period. En tanderosion bör man dels söka hjälp för och boka in en tid hos en tandhygienist eller en tandläkare och dels så bör man åta vissa åtgärder själv också – detta för att få den att avstanna.

 Vi tänkte rada upp några av dessa åtgärder här nedan och som naturligtvis går väldig bra att använda sig av i ett skyddande syfte också. En tanderosion kommer nämligen ofta av det man äter, dricker samt hur man sköter sina tänder och därmed så kan man också – genom ändrade vanor – undvika att drabbas så till den milda grad att tänderna i fråga blir genomskinliga. Kort och gott: för att undvika en tanderosion så bör du se över dessa punkter.

  • Undvik sura drycker. Att tanderosioner blivit vanligare beror till stor del på att vi idag dricker betydligt fler drycker med sura ämnen i sig. Sportdrycker, läsk, vin och juice är tydliga exempel på sådana.
  • Använd en mjukare tandborste. Du borstar dina tänder som vanligt – men du byter till en tandborste med mjukare borst. Komplettera med en tandkräm som inte har så mycket slipmedel i sig.
  • Fluor: det kan vara en god idé att besöka ett apotek och köpa munskölj, sugtabletter eller gel med extra fluor i sig.

Tre stycken åtgärder som samtliga kan bromasa upp en tanderosion. Dock: det finns även i vissa fall medicinska och sjukdomsskäl som anledning. Det är – som exempel på detta – inte ovanligt att en bulimiker drabbas och detta som en följd av de starka magsyror som kommer då de kräks. Vårt råd är att man tar kontakt med en tandläkare, får en bedömning och därefter också tips samt lämpliga åtgärder utförda beroende på hur långt gången tanderosionen i fråga är gången. Genomskinliga tänder – ring en tandläkare, det är det korta svaret och det bästa rådet.

besök hos tandläkaren

Vad kan en tandläkare i Bromma göra?

En annan given fråga är följande: om du väl kontaktat en tandläkare i Bromma - eller vad du nu än må bo - vad kan denne göra? Finns det något som kan göra dina tänder vita och inte genomskinliga igen? Tändernas emalj är det hårdaste som finns på kroppen. Men, det är också något som - trots sin hårdhet - är känsligt mot syror. Det går att dra tydliga paralleller till exempelvis marmor som är stenhårt, men som tar stor skada om du exempelvis skulle spilla ut vinäger och inte direkt ta bort det.

Det som är problematiskt med just emalj och genomskinliga tänder är att det är ett svårlöst tillstånd. Tandläkaren i Bromma kan inte göra så mycket mer än att ge dig goda råd om hur du ska agera för att förebygga vidare frätning på dina tänder. Vilket kan innebära att du uppmanas sluta med sura drycker, dra ned på godis och att i övrigt tänka dig för gällande ph-halten på det du stoppar i munnen. Du kan bromsa upp frätskadorna genom ett ändrat beteende - men det handlar dock om ett tillstånd som inte kan bli så mycket bättre.

Däremot så finns det andra alternativ. Estetisk tandvård har blivit ett väldigt populärt område och just den grenen är något som passar väl in i hur man kan slippa gå omkring med genomskinliga tänder. Idag är exempelvis skalfasader vanliga då det handlar om att åter få vita tänder. Det kan vara en lösning.

Skalfasader hos en tandläkare i Bromma

Skalfasader har många fördelar. Jämför man med exempelvis tandblekning så får man en mer permanent lösning som ger vita tänder i flera, flera år. Beroende på material så kan man se att livslängden på skalfasader kan variera mellan 2-20 år. Porslin- och kemiska skalfasader är de som håller längst medan fasader av komposit har kortast livslängd.

Priset är dock även det en faktor att ha med i beräkningen. Väljer du exempelvis fasader av porslin så kan kostnaden för varje fasad närma sig 8-10.000 kronor. Detta ställt mot en fasad av komposit vars kostnad sällan överstiger 4000 kronor. Här handlar det om ett klassiskt dilemma. Vill du betala mycket initialt för en lång livslängd eller vill du betala mindre pengar - men flera gånger?

Rent utseendemässigt så fungerar både komposit och porslin väldigt bra och i och med att de formas med dina ordinarie tänder som mall - form och storlek - så märks ingen skillnad. De flesta väljer att sätta in flera skalfasader av den enkla anledningen att skapa bättre symmetri i leendet, därför blir också kostnaden normalt lite högre. Skalfasader har en annan fördel också och det är att de inte missfärgas. Oavsett vad du äter eller dricker så är den vita färgen konstant och permanent. Det är ett bra val om du upplever att dina genomskinliga tänder stör dig i din vardag.