Fråga tandläkaren

Ont i en tand efter lagning?

Att laga en tand innebär smärta – en smärta som du i vissa fall inte känner då du är bedövad. Om vi konkret ska säga något om att laga en tand så handlar det om att A) du har ont i tanden i fråga B) du besöker en tandläkare som genomför en undersökning C) tandläkaren ger dig bedövning (om du vill det, det är fullt möjligt att avstå) och genomför sedan behandlingen. Det innebär att han borrar, slipar och tar bort det skadade från tanden varpå en krona sätts på plats och D) du går hem; med bedövningen kvar i kroppen och där du förmodligen känner dig aningen mörbultad.

Det som sker då du väl är hemma är att bedövningen släpper och att det där och då plötsligt kan komma en smärta. Något som i sak inte är så konstig. Dels så har man borrat i din mun, man har slipat och man har genomfört en operation – dels så har tänder väldigt många nerver och dessa skickar smärtsignaler till din hjärna.

Kort och gott: det är betydligt fler som har ont i en lagad tand än vad fallet är gällande det motsatta. Det brukar lindra med vanliga värktabletter – ipren, alvedon, voltaren – och den smärta man känner brukar inte vara – tack och lov – så långvarig och ihållande. Dock: som med all typ av smärta så ska man vara vaksam och då det gäller en sådan efter en lagad tand så är det primärt tiden som man bör hålla ett extra öga på. Har du ont i över en vecka så är det definitivt så att du bör överväga att ringa den tandläkarmottagning där behandlingen utförts och boka in en tid för en undersökning.

Några dagar är okej och normalt – över en vecka kan vara en indikation på att något behöver korrigeras. Man måste även skilja på smärta och obehag i detta också. Att det känns stelt, konstigt att tugga och lite ömt efter att en- eller flera tänder blivit lagade är ingenting konstigt. Det må låta väldigt simpelt att säga att man lagat en tand – men i grund och botten så handlar det om ett ganska stort ingrepp som – så klart – ger vissa problem efteråt.

tandvärk