Fråga tandläkaren

Vid akuta problem

En sen kväll med tandvärk kan vara en hemsk situation. Men även om något händer under dagen så kan det ibland vara svårt att hitta en tid direkt. Hur får man akut tandvård under dag och kvällstid?

Vissa smärtor är värre än andra och tandvärk är en sådan. Det är en slags smärta som det inte går att värja sig ifrån. Men det innebär även att man får problem att äta eller dricka. En situation som inte är hållbar i längden. Smärtor i munnen kan också vara så pass diffusa att det är svårt att veta varför det gör ont. Så länge man inte har en uppenbar skada så kan det vara flera olika orsaker. Och även om man fått en hård smäll så kan det vara svårt att veta om det är tanden eller käkbenet som skadats. Eller kanske problemet sitter i tandköttet? Har man en så pass rejäl smärta så inte vanliga smärtstillande läkemedel hjälper så bör man ringa efter akut hjälp. Det kan man göra när som helst på dygnet. Hur snabbt man får hjälp beror på smärtans grad, och beroende på om man kan misstänka att smärtan kommer från käkbenet.

Göra en bedömning

När man ringer för ett akut besök inom tandvården så brukar man börja med att beskriva sitt problem. Det är då mycket viktigt att man i förväg kan minnas ifall något hänt som kan ha orsakat smärtan. Om man har fått en smäll eller bitit i något hårt till exempel. Även om detta kan ha hänt dagar före smärtan uppkom så kan det ändå ha relevans. En hårfin spricka i en tand eller ett käkben kan bli värre för varje gång man tuggar. Till slut kommer smärtan, som först inte kändes alls. Eftersom käkben och tänder behandlas av olika läkare så är det viktigt att man hamnar rätt direkt.

Vem som kan ta emot

I olika län och städer arbetar man lite olika när det gäller akuta tandproblem. Vissa kliniker har möjlighet att ta emot patienter vid sidan om sin ordinarie praktik även under dagtid. Ibland fortsätter även klinikens tandläkare med jourverksamhet efter ordinarie arbetstid. Men det finns även de som endast arbetar med akuta problem under kvällar och även nätter. Däremot brukar det krävas mycket akuta problem när kvällen går över till natt. Som olyckor där man blöder från munnen, eller där tänderna snabbt behöver åtgärdas för att inte orsaka värre problem.

19 Aug 2020