Fråga tandläkaren

Vet mer om tandimplantat

Ett tandimplantat är ett ingrepp som inte är helt okomplicerat, och som med alla liknande ingrepp finns det vissa risker för komplikationer. Med en kompetent tandläkare och god förundersökning ska risken för att något går fel vara mycket liten.

Dock är inte alla goda kandidater för tandimplantat. Tandläkaren i fråga bedömer om käkbenet tros hållas för titanskruvarna. Personer som tar vissa mediciner, till exempel SSRI-preparat, har sämre benbildning och har därmed käkben som är känsligare för dylika ingrepp. Samråd alltid med din tandläkare innan ett beslut om tandimplantat tas.

Så går det till

Innan ett da sätts in undersöks käken mycket noggrant. Om tandläkaren gör bedömningen att käkbenet tåls att sättas in en skruv i, påbörjas ingreppet. Det som görs initialt är att slemhinnan viks bort så att själva käkbenet kan komma fram. Därefter borrar tandläkaren ett hål med en speciell maskin för att sedan sätta tandimplantaten på sin rätta plats.

Nya tänder

De nya tänderna som sätts in är inte sällan tillverkade utav keramik eller plast och bygg kring en stomme av titan. Att framställa de nya tänderna kan ta någon månad, men när de väl är färdiga, är de redo att sättas fast på implantaten.

Att sätta in tandimplantat i käkbenet sker under bedövning och upplevs inte som smärtsamt. Med modern lokalbedövning dämpas de smärtande känslorna mycket effektivt. Dock kan vissa uppleva en värk i käken i några dygn efter ingreppet. Ofta kan en vanlig smärtstillande tablett hjälpa dessa symptom.

Tandimplantat kontra löständer

Genom historien har förlorade tänder ersatts med löständer, eller tandproteser, som de också kallas. Det här är fortfarande en lösning för många än idag. Allt fler upplever dock att regelrätta tandimplantat är ett bättre alternativ.

En av de största fördelarna med att använda sig av tandimplantat istället för löständer, är att de både upplevs och ser ut mer som riktiga tänder. Ett annat starkt argument för att sätta in ett tandimplantat istället för att ha löständer, är att resultaten är permanenta. Du behöver inte (och kan inte) ta ut ett tandimplantat när du går och lägger dig till exempel.

Hitta en tandläkare som utför ingreppet

Att hitta en tandläkare som sätter in tandimplantat är inte allt för svårt. Fortast går det troligtvis för dem som bor i Stockholm eller annan större stad. Som regel finns ett större utbud av olika typer av kliniker (och även tandläkare) i större städer som Stockholm och Göteborg. Naturligtvis är det dock inte bara de som bor i Stockholm eller annan storstad som kan sätta in tandimplantat.

För att hitta en tandläkare kan det ofta räcka med några sökningar online. Testa ”tandimplantat Stockholm”, men byt ut Stockholm mot just din stad. Tänk dock på att inte bara boka en tid hos första bästa tandläkare. Gör gärna lite efterforskningar kring tandläkarens kompetens, erfarenhet och klinikens priser.

22 Feb 2017