Fråga tandläkaren

Varför måste man använda tandtråd?

Det ska inte vara så att plånboken styr vår munhälsa och att ens resurser ska avgöra om vi har friska tänder eller inte. Det var ett tag sedan som Gudrun Shyman konstaterade att man kan se vilken inkomstklass folk kommer från genom att titta i deras munnar. Det tycker vi är väldigt synd om det är plånboken som ska styra om vi kan ha bra tänder.

Det finns ju en hel del som faktiskt inte kostar särskilt mycket, och som man själv kan göra som underlättar och behåller tänderna friska. Det är några faktorer som inte har med storleken på lönekontot att göra och därmed kan alla uppnå friska och fina tänder. Det viktigaste är kunskap om vad som är bra för tänderna och en lust att ta hand om dem.

1. Maten som vi äter

Det vi äter påverkar direkt våra tänder. Äter vi socker regelbundet utsätter vi tänderna för en akut kariesrisk. Det kan ta flera timmar för tänderna att återställa en balans i munnen efter att vi har ätit socker. Hur bra det går att ställa om efter ett kariesangrepp beror på kvaliteten på saliven som är med och skyddar tänderna.

Äter du något som är sött är det viktigt att så snabbt du kan återställa balansen och suga på en fluortablett. På det sättet ser du till att inte karies frå chansen att göra hål i tänderna. Sedan kan man äta sådant som är nyttigt för tänderna; som kalkrik mat. Kalcium finns i mjölk, ägg, grönsaker.

Ät hellre frukt än godis och vill du äta godis är choklad bland det bästa du kan äta. Chokladen smälter snabbt i munnen och kakaobönan har ett ämne som lägger sig som en hinna på tänderna och skyddar mot karies. Annat godis som är bra, är marshmallows.

2. Hur vi sköter om tänderna

Att vi måste borsta tänderna varje dag är mycket viktigt. Dessutom måste man borsta med en tandkräm som innehåller fluor. Fluor är det enda som är bra för tänderna. Därför är allt som innehåller fluor bra för dina tänder. Hittar du till exempel sugtabletter med fluor, köp dem, och låt dem smälta i munnen långsamt. Varje gång som du borstar tänderna är det lika viktigt som att du borstar dem, att du tar tandtråd och ser till att få bort rester mellan tänderna. Karies kan annars angripa området som finns mellan tänderna.

3. Gå ofta till tandläkare

Det kanske låter motsägelsefullt att man ska gå till tandläkare ofta om man inte har så mycket pengar att röra sig med, men detta är verkligen sant. Har man inte så mycket pengar är det billigast att gå ofta till tandläkaren. Går man sällan är risken stor att man utvecklar en skada på tänderna som blir dyr att laga. Läs mer om tandläkare som man kan gå till i Solna på: https://www.solnatandläkarna.nu.

22 Jun 2018