Fråga tandläkaren

Tips för att bleka tänderna hemma

Allt fler människor i Sverige bleker tänderna. Man vill ha ett bländande, vitt leende – det ger status och självförtroende.

Även om det numera går att hitta relativt billiga blekningsbehandlingar hos tandkliniker kan man spara en hel del pengar genom att göra det själv. Det kostar ofta ett antal tusen hos en tandläkare, medan man komma undan med några hundralappar om man gör det hemma.

Många drar sig dock för att bleka tänderna själv eftersom det talats en hel del om vilka risker det medför. Det kan slita på emaljen och i längden leda till att man få fler hål i tänderna. Och det är det förstås inte värt.

Oron är dock en aning obefogad. Givetvis måste man vara försiktig när man bleker sina tänder, men dagens tandblekningskurer är faktiskt riktigt bra. Görs det på rätt slätt sliter dessa inte mer på tänderna än en motsvarande blekningsbehandling hos en tandläkare. Allt ska göras med måtta och en bra tandbleking ska hålla 1-4 år.

Det finns faktiskt en del som talar för att en hemmablekning till och med kan vara skonsammare än en behandling hos en tandläkare. Detta eftersom det sedan hösten 2012 inte längre är tillåtet att ha peroxider i tandblekningsprodukter som är ämnade för privatpersoner.

Sammanfattningsvis kan sägas att tandkliniker fortfarande levererar ett proffsigare och säkrare resultat, men att hemmablekning blir ett allt bättre alternativ, som allt fler använder sig av.

Mycket viktigt att veta är att man inte ska genomföra en tandblekning om man har hål i tänderna. Dessutom bör man vara minst 20 år, eftersom den inre vävnaden (pulparummet)  inte har utvecklats färdigt innan dess.

Vi avslutar med några handfasta tips för hemmatandblekning:

Första blekningen

Använd blekning med gel och skenor. Detta är det mest mest intensiva sättet att bleka tänderna på. Tandskenorna skyddar gelen och du får en stor mängd gel i din flaska.

Blek tänderna gradvis

För att det ska se så naturligt ut som möjligt bör du bleka tänderna gradvis, och det kan du göra med hemmablekning. Två gånger trettio minuter per dag är en lämplig nivå. Det går även att intensivbleka och ha gel inne i flera timmar i sträck (man byter ut gelen en gång i timmen).

Akta dig för missfärgningar

När du gör en tandblekning ska du i möjligaste mån hålla dig borta från kaffe, te, cola, rödvin, blåbär, rödbetor, snus, cigaretter och annat som kan missfärga dina tänder. Detta eftersom emaljen är extra känslig för missfärgningar under blekningsprocessen.

Ojämn missfärgning

Om en tand skulle vara betydligt mörkare än de andra är det en bra idé att komplettera gel och skenor med en tandblekningspenna. Man penslar då på lite extra på den aktuella tanden.

Tandpenna vid lättare missfärgning

Lättare missfärgningar kan åtgärdas enkelt och praktiskt med hjälp av en tandblekningspenna. Den är liten och behändig; du kan ta med pennan överallt och pensla på närhelst det passar dig.

18 May 2017