Fråga tandläkaren

Tandläkare gör skillnad för din hälsa

Bromma är ofta den förort i Sverige som får illustrera den moderna människan. En människa som har pengar, som arbetar inom media, som har ett radhus - eller en villa - och som har en familj. Personen är aktiv på sociala medier och lägger gärna ut glimtar av sitt liv där - glimtar som ger frågor: hur hinner denne person med allt? Hur hinner han sköta jobbet, ta hand om barnen, träna, städa, laga mat, gå till en tandläkare i Bromma och träffa sina vänner?

Det vi försökte illustrera med det vi ovan gick igenom är att vi idag lever mer uppskruvade liv. Vi har mer att göra och vi har fulla almanackor där luckorna är extremt få. Samtidigt så sätter vi också press på oss själva - och andra - genom sociala medier. Vi fönstershoppar och tycker att alla andra har bättre liv än vad vi själva har. Allt detta skapar en oro och det gör att vi prioriterar fel saker.

Om vi tittar tillbaka på den påhittade mediamannen i Bromma - vad är det denne absolut inte ska stryka från sin att-göra-lista? Vi skulle säga att han inte får stryka ett besök hos en tandläkare i Bromma. Men, vad är det första som stryks bort och bortprioriteras? Just det - en tandläkare i Bromma. Poängen är - och detta gäller oss alla - vi väljer bort fel saker och att detta kan komma att leda till stora, framtida bekymmer. Ett årligt besök hos en tandläkare måste man alltid ta sig tid till att genomföra.

Varför du ska besöka en tandläkare i Bromma

Som barn så har vi svenskar förmånen att kunna besöka en tandläkare årligen och se hur våra tänder ser ut, korrigera eventuella fel och även i övrigt korrigera detaljer som inte fungerar på ett tillfredsställande sätt. Den fria tandvården sträcker sig till dess att vi fyller 23 år och fram till dess så är de flesta måna om att besöka en tandläkare någon gång varje år.

Efter det att vi fyllt 23 år så blir besöken betydligt färre. Den enkla anledningen och förklaringen till detta är att det kostar pengar - vi får själva betala om vi vill besöka en tandläkare i Bromma och då det handlar om ett fritt val så väljer man att lägga pengarna på annat istället.

Tänderna blir inte bättre i takt med åren och de kommer även efter att man fyllt 23 år fortsätta att angripas av karies, av bakterier och tandsten. Det påverkar inte enbart tänderna. Faktum är att tändernas mående och skick har en direkt koppling till vår allmänhälsa. Det finns kopplingar mellan sämre tandstatus och undermålig munhygien och allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Kostnaden är en investering

Kostnaden då? Visst, det är inte gratis att besöka en tandläkare - men man måste se det som en investering också. Hur mycket kostar det att inte besöka en tandläkare - eller en tandhygienist - på längre sikt? Ser man till vad exempelvis ett tandimplantat kostar så handlar det definitivt om att man kommer att tjäna på att betala - säg 1000 kronor - varje år för att få sina tänder kontrollerade och brister korrigerade. De akuta, allvarliga skadorna bär en hög kostnad och dessa kan definitivt förebyggas genom att folk i gemen - inte bara mediafolk i Bromma - börjar prioritera rätt saker i livet.

23 Apr 2020