Fråga tandläkaren

Skalfasader - så går det till

Den som har riktigt fula och ojämna tänder eller tänder som har fått skador kan använda sig av skalfasader för att få ett nytt och snyggt leende. Här berättar vi om hur det går till att montera skalfasader på dina befintliga tänder.

Döljer trasiga tänder

Skalfasader är som det låter skal som man sätter utanpå det befintliga tänderna. De är en smart lösning att använda om man har ett flertal tänder som har skadats av någon anledning, till exempel bitar som har slagits bort eller om man har fått bruna och missformade tänder av rökning. Så länge originaltänderna sitter någorlunda i munnen går det att montera fasader utanpå.

Skulle man däremot sakna ett flertal tänder får man istället montera proteser med titanskruvar för att få en permanent lösning på sina tandproblem. Detta är dock väldigt dyrt.

Från Hollywood till Sverige

Skalfasader är en teknik som utvecklades i USA. Där talar man gärna om ”Hollywood smile”, det vill säga ett bländande vitt och jämnt leende. Det är en teknik som gärna använd i ”make over”-program på TV för att ge patienter med svåra tandproblem ett nytt leende på kort tid. Det är klart enklare att sätta på skalfasader än att ta ur tänder och montera titanskruvar. Nackdelen med den stil som de ofta använder i USA är att det kan se rätt så onaturligt ut. De skär till fasaderna så att de är så gott som helt jämna nertill, något du sällan ser på ett naturligt leende.

Men självklart går det att skapa skalfasader som ser naturliga ut och tänder som har en form som mer liknar riktiga tänder. Det blir för det mesta snyggare. Det finns till exempel ett flertal tandläkare på Södermalm som utför denna typ av behandling och du kan själv välja om du föredrar ett naturligt utseende eller vill ha ett Hollywoodleende.

Så går det till

Först gör tandläkaren avtryck av dina existerande tänder för att kunna utforma fasaderna så att de perfekt passar på dina tänder. När dessa är beställda och tillverkade kommer dagen då de ska monteras. När man monterar skalfasader rengörs de existerande tänderna ordentligt för att det inte ska finnas rester av tandsten, smuts eller matrester där fasaderna ska fästas. Sedan fäster din tandläkare dessa med ett speciellt lim som är mycket motståndskraftigt. Skalfasader är nämligen tänkta att vara en permanent lösning. De sitter stadigt på plats och skyddar tänderna mot ytterligare skador. Självklart är det viktigt att du sköter dina skalfasader väl, precis som du måste göra med vanliga tänder för att de ska hålla.

21 Aug 2017