Fråga tandläkaren

Se till att ha bra tand- och munhälsa

Numera kan man snart titta i någons mun och av statusen på tänderna avgöra om man är hög- eller låginkomsttagare. Det har blivit alltmer ojämlikt i samhället idag. Det har blivit de som har råd med dyra tandläkarbesök; som har råd att laga tänder, som har råd att bleka dem och som har felfria tänder. Samtidigt finns det de som har fullt med hål i sina tänder. Som knappt har råd att låta under söka sina tänder. Vänsterpartiet brukar konstatera att det är i käften man ser de största ojämlikheterna i människors liv. Dåliga tänder = dålig status i samhället. Hur blev det så här? En gång i världen byggdes det svenska samhället som skulle finnas för alla, inte bara för de rikaste.

Tandläkare som vill motverka inkomstskillnader

Det finns tandläkarmottagningar som vill göra något åt den stora ojämlikheten, som vill kunna ta emot alla, och sätta priser som alla har råd med. Det gör man om man är ansluten till Försäkringskassan som kan gå in och betala för det som vanliga patienter inte har råd med. När det kommer till status på sina tänder ser man också en stor skillnaden mellan dem som har utbildning och dem som endast har en låg eller ingen utbildning alls. Högutbildade har bättre tänder därför att de vet mer om hur man ska ta hand om sina tänder.

Alltför många barn har dåliga tänder

Trots att alla barn har rätt till kostnadsfri tandvård, är det alltför många barn som går med dåliga tänder. Det är barn som växer upp i områden med familjer med lägre inkomst och lägre utbildning, som har fullt med hål i sina tänder. De borstar inte sina tänder i den utsträckning som de behöver. De lagar inte sina tänder så som de borde. Kunskapen om rätt skötsel av tänderna når inte fram till dem som skulle behöva det allra mest. Har man nämligen inte råd med avancerad tandvård, bör man sköta om dem på rätt sätt. Borsta tänder, undvika socker som finns i nästan alla livsmedelsprodukter, ta med tandtråd varje dag och skölja munnen med fluor.

Hitta rätt tandläkare nära din bostad

Bor man till exermpel i någon förort till Stockholm, kan man med fördel välja en tandläkarmottagning som finns nära där man bor. På det sättet underlättar man för besöken. Det blir aldrig för långt för att ta sig till sin tandläkarmottagning. Det blir lättare att gå dit på morgonen, innan jobb och skola, eller efter jobbet eller skolan. Bara i Stockholm finns det tusentals tandläkare, och det finns alltid några tandläkare i Solna till exempel som du kan välja mellan. Varför inte välja någon som inte tar hutlösa priser för ett simpelt tandläkarbesök?

2 May 2018