Fråga tandläkaren

Rätt tandvård ger ett hälsosamt liv

Hur ger man sig själv möjligheterna till ett långt och friskt liv? De allra flesta är medvetna om att rätt kost och motion kommer att göra skillnad - likaså att exempelvis social gemenskap, kärlek och trivsel på arbetet kommer att påverka positivt. Utöver detta ska man även söka sig till vården för att väl där kunna upptäcka faror i tid och därmed - vid behov - kunna sätta in behandling. Många tänker emellertid inte på att detta även gäller tandvård.

Många ger sina tänder en styvmoderlig behandling som inte motsvarar den egentliga nytta tänderna i fråga har. Tändernas funktion för hela matsmältningsapparaten, för vårt mående och för det rent estetiska negligeras - det kan skapa problem och leda till följdsjukdomar. Gällande det senare finns exempelvis tydliga kopplingar mellan cancer och hjärt- kärlsjukdomar och tänder och munhälsa av undermålig kvalitet. Många tror att tandborstning hjälper. Tandborstning är en viktig del i att hålla sina tänder i bra skick, men det är bara en del av flera.

Att besöka en tandläkare minst en gång per år är den del som, tillsammans med tandborstning och användande av tandtråd, gör mest skillnad och som är avgörande i frågan om man får behålla sina tänder genom hela livet. Tandläkarbesöket och den tandvård detta inkluderar är helt enkelt avgörande för huruvida man får ett långt och friskt liv.

Regelbunden tandvård är en investering

Tänderna används dagligen och det gör också att de slits, skadas och nöts ut. Tandborstning och användning av tandtråd tar bort de värsta angreppen och förhindrar de värsta skadorna, men det behöver kompletteras med professionell hjälp också. Att man rekommenderar ett årligt - minst - besök hos en tandläkare handlar inte om att tandläkaren i fråga ska trygga sin inkomst: det handlar om en absolut nödvändighet för att få tänder som håller genom ett helt liv.

Genom att boka in professionell tandvård så upptäcker man problem i tid och kan därigenom sätta in effektiva insatser på ett tidigt stadie - något som förhindrar långtgående skador och som dessutom sparar pengar. Det senare illustreras på ett enkelt sätt genom att se till vad- och vilka behandlingar som kostar mest pengar. Att tapp tänder innebär en hög kostnad då dessa ska ersättas av exempelvis tandimplantat. Kan man då agera i tid så kommer kostnaden att bli avsevärt mycket lägre.

Därför sparar professionell tandvård pengar; ett inställt tandläkarbesök innebär måhända en ekonomisk vinst för stunden - men sett ur ett längre perspektiv så är det en brakförlust för både den egna ekonomin och den egna hälsan.

Tandvård hos en tandhygienist

Tandhygienistens jobb ska också nämnas. Du kanske inte har några hål eller kariesangrepp, men ditt besök hos en tandläkare kommer definitivt att visa att du - i någon omfattning - har tandsten.

Tandsten kan du känna på dina tänder genom att dra tungan mot ytan; det skrovliga som finns på emaljen är tandsten och det kan - obehandlat - leda till att ditt tandkött börjar dra sig uppåt. Då bildas fickor och det är dit bakterier och annat kan sökas sig. Ju djupare fickor som bildas, desto värre konsekvenser kan uppkomma. Det är det första steget till tandlossning och här behöver man sätta in insatser direkt.

En remiss från tandläkare till en tandhygienist är därför inte ovanlig och där tandhygienisten i fråga sedan slipar och tar bort all tandsten. Ingreppet tar - beroende på hur mycket tandsten som finns - kanske 40 minuter och det gör inte ont (du blir bedövad). Denna typ av tandvård kommer definitivt att göra skillnad. Redan då du lämnar behandlingsrummet kan du känna en enorm skillnad: den skrovliga ytan är borta och du kan åter känna den jämna emaljen med din tungspets. En härlig känsla.

1 Jun 2020