Fråga tandläkaren

När du behöver tandimplantat i Göteborg

Har du tappat en tand och behöver ett tandimplantat i Göteborg? Att tappa en tand, kan kännas skamfyllt. Även om det är en väldigt naturlig sak, så kan man känna det som att det är ens eget fel (fastän det inte är det). Att inte borsta sina tänder och missköta sina tänder kan vara ganska så skamfullt. Och den som har tappat sin tand, kan känna att man inte vill visa sig hos andra människor.

Då är det skönt att veta att det går att åtgärda. Numera finns det så bra metoder att man kan ersätta tanden med ett tandimplantat så att man inte ser skillnaden mellan en tand som är ens egen och ett tandimplantat. Brånemark-metoden kallas tandimplantaten också, efter den man som uppfann metoden att skruva i en titanskruv, för att sedan lägga på en porslinstand, som ser äkta ut

Mycket bra metod som det forskas på

Det sägs att 95 procent av alla som har fått tandimplantat har kvar dem eter 10 år. Det säger Ann Wennerberg, som är professor på Malmö högskola som forskar på tandimplantat och hur de håller, om de läker bra. Ett tandimplantat fungerar så att man skruvar in en skruv med titat i käken där det fattas en tand. När skruven sedan har läkt, skruvar man på en tand av porslin. Skruven som är av titan, är en metall som mycket väl integreras med mänsklig vävnad utan att stötas bort. Denna metod har visat sig med tiden vara ett mycket bra sät att ersätta tänder på.

Undantagen är få med tandimplantaten

I de fall som det faktiskt inte fungerar som man skulle önska. Och det har att göra med hur tandkirurgen inte är uppmärksam på att patienten har en pågående infektion i kroppen när man utför ingreppet. Har patienten en sådan, så påverkar det förmågan att läka titanskruvarna i käken. En annan nackdel kan vara att om patienten drabbas av en felaktig belastning under en längre tid, eller att man inte sköter om sitt tandimplantat efteråt. De allra flesta ser till att sköta om sitt tandimplantat, och ser även till att inte göra ingreppet när man har en infektion i kroppen.

Man forskar om nytt material i tandimplantat

Just nu forskar man om det finns något annat material som man kan använda till sitt tandimplantat, bland annat ett material som heter Peek, som inte triggar benintegration. Bland annat forskar på andra metaller och metallblandningar än titan. Man ser på metaller som upptas av kroppen helt och hållet. Man kan till och med få till nybildat ben i människokroppen. Läs mer om tandimplantat som du kan få i Göteborg på: https://www.tandimplantatgöteborg.nu.

29 Oct 2019