Fråga tandläkaren

Låt inte tandvärk förstöra din dag

Det finns ingenting som kan förstöra en dag som plötslig tandvärk. Den där känslan av att något ilar i munnen och gör ont vid varje liten rörelse. Då är det bäst att söka sig till akut tandvård.

Om man har tandvärk så är det ett tecken på att någonting inte står rätt till i munnen. Det kan vara att en tand har skadats, eller att man har fått inflammation i en nerv eller i tandköttet. Oavsett vad som är fel så är det utan tvekan något vi inte vill behöva uppleva.

Tandvärk kan visa sig på olika sätt och är inte alltid en intensiv smärta som vi kanske ser på film. Det kan vara att man har ilningar i tänderna som långsamt blir mer och mer intensiva. Ibland är det smärta som är där den ena sekunden och i nästa är den borta. Detta bara för att komma tillbaka en timme senare. När man har tandvärk så påverkar det ofta hela ens vardag. Man sover sämre, det är svårt att äta hård mat och det kan till och med vara svårt att prata.

Sök upp akut tandvård

Det kan också vara så att man varit med om en olycka och råkat slå ut en tand eller en bit av en tand. Då är det definitivt rekommenderat att man söker sig till akut tandvård för att få hjälp direkt. Det är bara att leta upp vad som finns i ditt område, till exempel kan du söka på akut tandvård i Göteborg så får du upp träffar som fungerar. Det gäller att ta kontakt med en tandläkare snabbt om det är så att man slagit ut en tand. Ju längre du väntar desto svårare kan det bli att laga din tand. Du kan oftast få hjälp inom 24 timmar när du söker dig till akut tandvård, vilket är jättebra.

Att tänka på om man slår ut en tand

Om du råkar slå ut en permanent tand så är det superviktigt att man behandlar den utslagna tanden på rätt sätt. Du måste tänka på att förvara tanden rätt så att roten i tanden inte torkar ut. Det allra bästa sättet att förvara en utslagen tand på är faktiskt i munnen. Om du kan så sätt tillbaka tanden i sitt hål medan du tar dig till din tandläkare. Om det inte går så kan du förvara tanden under tungan eller i ett glas mjölk.

16 Nov 2020