Fråga tandläkaren

Kan man korrigera tänder på vuxna?

Många minns kanske sina egna eller klasskompisars tandställningsgrin. De stackare som var tvungna att bära tandställning, var tvungna att ha aluminium i tänderna och en massa mat som fastnade där. När de sedan äntligen kunde bli fri från tandställning kunde stackarna till sist slappna av och njuta av att vara fri från tandställningen.

Förut sa man att det bara var barn som kunde ha en tandställning och att vuxna inte kunde korrigera dem på samma sätt, men numera kan även vuxna korrigera tänder med tandställning som man bär i flera månader och som korrigeras millimeter för millimeter så att tänderna flyttar på sig till önskad position.

Så mycket kostar tandställning för vuxna

Väljer man en "traditionell" tandställning, som den många barn har, så kostar den mellan 17.000-33.000 kronor för en köke och mellan 27.000-41.000 kronor för båda käkarna. Vill man som vuxen ha en osynlig tandställning kan man få en för cirka 23.000 kronor för en käke och för båda käkar cirka 36.000 kronor. Man kan antingen ha en tandställning som sitter fast och som man inte kan ta bort. Eller så kan man ha en tandställning som man enbart har till exempel på nätterna. Den kan man ha om det är fel på ens bett eller om de tänder som ska rättas till enbart behöver mindre förändringar.

Oftast tar man bort överflödiga tänder

Har man trångt om tänder så kan man behöva ta bort tänder som gör det för trångt i munnen. Tar man bort några tänder blir det lättare för de andra tänderna att växa på rätt sätt och flytta sig så som man önskar. Dessutom blir det lättare att borsta mellan tänderna om de inte sitter alltför tätt. Skulle man ha en tandställning som inte är avtagbar, behöver man bära en tandställning även efter att man har tagit bort tandställningen. Då kan man behöva bära en plastskena som håller tänderna på plats. Eller så kan man bära trådar som håller dem på plats. Utvecklingen när det kommer till tandställningar och olika produkter som finns att använda har kommit så långt att det numera inte behöver vara besvärligt att ha en tandställning i munnen. Det finns även osynliga tandställningar som inte syns, då de sitter innanför tänderna, osynliga för andra, men gör sitt jobb på insidan av tänderna. Som vuxen kanske man inte riktigt vill skylta med att man bär en tandställning.

21 Feb 2020