Fråga tandläkaren

Hur fungerar en skalfasad?

En skalfasad innebär att man fäster en fasad av porslin eller av plast ovanpå en ordinarie tand. I och med detta så får man också en konkret och hållbar lösning på ett problem. Många upplever att exempelvis gula tänder, skeva bett och tänder soom är längre- eller kortare än de andra skapar situationer där man skäms.

Leendet spelar en stor roll i hur vi uppfattas av andra. Att inte våga le som en följd av att man skäms över sina tänder kan således vara missgynnsamt i allt från sociala till rent karriärmässiga sammanhang. En skalfasad kan göra skillnad.

En skalfasad fungerar som en bra lösning för personer som exempelvis som lider av att ha gula tänder, som har väldigt små tänder - som har tydligt olika storlekar på sina tänder - eller som exempelvis har problem med tandgnisslan. Även vid olyckor så är en skalfasad en både bra och populär lösning. Har du spelat hockey i Malmö och råkat slå av en tand så kommer en skalfasad att vara en väldigt bra lösning.

Fördelar med en skalfasad i Malmö

Den stora fördelen med en skalfasad är att den ger dig ett leende åter. Ett leende som också kan vara beständigt i upp till 25 år. Det är så länge en skalfasad av porslin har potential att hålla.

Det finns även en annan variant och detta i form av en skalfasad av plast - komposit. Den är betydligt billigare, men ger å andra sidan inte samma livslängd. Där kan man räkna med att den håller i upp till fem år. Priset - beroende på vilken tandläkare du väljer för din skalfasad i Malmö - ligger på mellan 800-2000 kronor för en skalfasad i komposit.

Motsvarande siffra för en skalfasad i porslin - återigen beroende på tandläkare - ligger mellan 5000-10.000 kronor. Där får din egen ekonomi fälla avgörande, men i och med att porslin ger en längre livslängd - och dessutom ett mer naturligt resultat - så brukar det alternativet vara mest tilltalande.

Skalfasad - passar det dig?

En skalfasad i porslin tillverkas i ett tandtekniskt laboratorium. Det sker unikt och med dina önskemål och dina förutsättningar i åtanke. Det senare innebär att den skalfasad som tillverkas unikt för dig också ska passa in i din mun och mot dina övriga tänder. Det gäller såväl färg som storlek och yta.

Nackdelen med en skalfasad är att det riskerar att öka dina behov av framtida tandvård. För att fästa fasaden så måste man slipa bort emalj från den tand där fasaden ska sitta. Det handlar om att frisk tandsubstans slipas bort. Tanden kan i och med detta bli svagare och känsligare för angrepp av exempelvis karies och bakterier: mycket av det naturliga skyddet slipas bort och det kan öka behovet av regelbundna kontroller och framtida vård.

Konsultation och val av rätt tandklinik är viktig. Det handlar om ett stort beslut och en relativt svår - och dyr - behandling. Konsultationen ska klargöra att du har rätt försutsättningar, rätt förväntningar och att alla andra alternativ presenteras för dig. En skalfasad kan vara den bästa lösningen för dig i Malmö. Men, du ska även vara medveten om att andra alternativ kan vara mer fördelaktiga. Var noggrann med att välja en tandklinik som har gedigen erfarenhet också. Då får du bäst effekt och resultat av din skalfasad. Lycka till!

27 Sep 2020