Fråga tandläkaren

Friska tänder genom en tandläkare i Fruängen

Tänderna är direkt avgörande kring hur vi mår i övrigt. Det finns en tydlig koppling mellan sämre tänder och mellan olika sjukdomar av det allvarligare slaget - cancer och hjärt- kärlsjukdomar exempelvis. Att sköta sina tänder ger bättre förutsättningar för ett långt och friskt liv. En tandläkare spelar stor roll i detta.

Hur ofta går du till tandläkaren? Väldigt mycket tyder påa tt många går till tandläkaren i en betydligt mindre utsträckning än vad man borde göra. Det handlar dels om att det kostar pengar och dels också om att vi idag har så pass mycket på våra agendor. Detta gäller i synnerhet för storstadsmänniskor som i en hög grad väljer bort detta viktiga besök. Bor man i Fruängen, arbetar heltid inne i city och samtidigt har en familj att ta hand om så måste någonting stryka på foten - detta något är ofta en tandläkare i Fruängen.

Ska man vara krass så finns det även en tredje förklaring som många hänvisar till: bristen på tider hos tandläkarmottagningar. Det stämmer att det finns färre sådana idag än förr - lika sant är emellertid att detta inte är någonting nationellt; det handlar mer om lokala problem. Bor du i Fruängen så har du garanterat inga problem att hitta en tid hos en tandläkare, detta då du har hela Stockholm att välja bland. Värre kan det, som sagt, vara i mindre städer och samhällen.

Priset för en tandläkare varierar - men är alltid en investering

Kostnaden då? Det svenska tandvårdssystemet ger många fördelar. Framförallt så ger det oss en sund, stabil grund att stå på genom resten av livet. Att vi kan besöka en tandläkare utan att det kostar oss pengar som individer - genom skatt - fram till dess att vi fyller 23 år ger rätt förutsättningar. Men, det handlar också om att fullfölja och ro båten i land. Något många alltså inte gör. Man slutar gå till en tandläkare då den tjänsten kostar pengar och därmed så bygger man också upp större risker - och högre kostnader - för sig själv.

Man ska se ett besök hos en tandläkare som en investering. Besöker man en mottagning för en undersökning någon gång per år - för en summa motsvarande kanske tusen kronor - så slipper man de akuta kostnaderna som kommer om någonting visar sig vara rejält skadat. Dessutom så varierar också kostnaderna.

Besöker du Folktandvården så får du samma prisbild över hela Sverige. Väljer du däremot privata aktörer så finns det fri prissättning; något som innebär att tandläkaren själv väljer vad de olika behandlingarna ska kosta. Det behöver inte vara negativt.

Högre konkurrens ger bättre priser

Som inom alla branscher så måste man ha kunder. En tandläkare som driver sin mottagning i privat regi måste attrahera nya kunder - och samtidigt behålla de existerande. Detta gör att priserna varierar och att man ser att många tandläkare arbetar aktivt för att ligga lägre än vad konkurrenterna gör.

För dig som bor i Fruängen - och således har Stockholm som spelplan - kan detta löna sig: du kan med fördel besöka olika tandläkare och se över vad exempelvis undersökningar, besök hos tandhygienisten och olika, mer specifika, behandlingar kostar. Du sitter med trumf på hand på ett helt annat sätt än vad man gör i andra, mindre städer där konkurrensen är lägre. Där blir det snarare tvärtom.

Därmed inte sagt att priset är det absolut viktigaste. Det handlar naturligtvis om att få rätt vård och den omsorg du behöver. Du ska känna dig trygg och säker och du ska uppleva att du får exakt den behandling du behöver. Det ska aldrig underskattas. Alla tandläkare håller inte samma goda kvalitet. Var medveten om detta och se gärna över exempelvis kundomdömen innan du går vidare.

17 Apr 2020