Fråga tandläkaren

Ett uteblivet besök hos en tandläkare sparar pengar

Rubriken ska tas med en nypa salt och den ska tolkas på rätt sätt. Det vi menar med att ett uteblivet besök hos en tandläkare sparar pengar handlar om att ju bättre du sköter sina tänder – desto mer sällan behöver du gå till din tandläkare. Just den här frågan och aspekten får sällan samma uppmärksamhet som just de höga priserna som en del personer pekar på då det kommer till en tandläkare.

Att det är generellt sett är dyrt att reparera sina tänder i Sverige gör att behovet av en god skötsel än viktigare och här menar vi att många fuskar och således i slutändan får stå där med en dyr räkning. Visst – vi har alla olika förutsättningar då det kommer till hur vår mun ser ut och där kan faktiskt priserna te sig lite orättvist. Det är dock inte hela sanningen, även en person som har lätt för att få hål i sina tänder kan jobba mer förebyggande i sitt eget hem och därmed och komma undan billigare.

Om man ser till de rekommendationer som en riktigt tandläkare brukar ge – alltså inte de som man ser i olika reklamer på tv – så kan man sammanfatta dessa genom tre punkter. Tre punkter som alltså kan vara lösningen för många privatpersoner som anser sig betala för mycket pengar då de tvingas korrigera de dentala problem som ideligen uppkommer. Vi tar dessa nedan.

  • Tandtråd. Att använda tandtråd dagligen är något som verkligen gör skillnad. Både om man ser till att få bort plack och sett till hur man luktar ur sin mun. Matrester som fastnar mellan tänderna är en starkt bidragande orsak till dålig andedräkt. Många pekar på att tandtråd är svår att använda och att det är väldigt obehagligt. Gällande det förstnämnda kan vi rekommendera att man använder sig av plastbyglar snarare än den traditionella tråden och angående obehaget så är det – tyvärr – bara att vänja sig. Tanken på en lägre räkning hos en tandläkare i Stockholm kan fungera som morot.
  • Personer som är känsliga och ofta drabbas av karies behöver ofta en skjuts i form av att dagligen – två gånger, morgon och kväll – skölja sin mun med munvatten. Produkterna som finns på marknaden idag är både effektiva, billiga och välrekommenderade av professionella tandläkare.
  • Riktig tandborste. Att investera i en riktigt tandborste är verkligen ett tips som fler borde följa. Här menar vi att man köper en ordentlig el-tandborste då dessa kommer åt på ett helt annat sätt än vad en vanlig gör. Dagen modeller är väldigt prisvärda och de flesta håller också en hög standard. Det som man ska se till är att köpa olika typer av borstar och gärna byta med jämna mellanrum.

Det som man kan se gällande tipsen som tandläkare brukar ge – oavsett om de är verksamma i Stockholm eller i någon annan svensk stad – är att de till mångt och mycket handlar om sunt förnuft och att de inte är så dyra. Visst – en eltandborste kan kosta kring tusenlappen, men ställer man den summan mot det man brukar få betala för att laga ett hål – ja, då är den klart försumlig sett över tid.

10 Apr 2017