Fråga tandläkaren

Estetisk tandvård och dess innebörd

Estetisk tandvård omfattar alla former av behandlingar som förbättrar tändernas utseende. Det kan handla om allt från övergripande procedurer som ”smile makeover” till enklare sådana.

Idag är det allt vanligare att försöka förbättra sitt utseende genom olika kosmetiska behandlingar. Estetisk tandvård ingår i trenden för en bättre look. Kosmetiska förändringar av ens leende eller sneda tänder gör mycket och är av stor betydelse för individens självkänsla och självförtroende. Estetisk tandvård omfattar olika typer av kosmetiska behandlingar. Dessa varierar beroende på patientens behov och vilket slutresultat som eftersträvas. Innan du ens bestämmer dig för en procedur bör du konsultera med en legitimerad och erfaren tandläkare vars åsikt bör strikt följas. Kom ihåg att vissa behandlingar görs på bekostnad av dina egna tänder och därför bör man besluta sig om sådana med så stor varsamhet som möjligt.

Läs mer om estetisk tandvård i Stockholm.

Kosmetiska behandlingar inom estetisk tandvård

Kosmetiska behandlingar inom den estetiska tandvården är som det sades tidigare olika både när det kommer till utförd procedur och slutresultat. Några exempel på sådana är plastuppbyggnader och fasader som ofta görs av funktionella skäl även om estetiken är minst lika viktig. Tandblekning är kanske bland det populäraste inom estetisk tandvård. Behandlingen har enbart kosmetisk effekt och innebär att man bleker missfärgade tänder till en vitare nyans. Det går att göra en tandblekning hemma också, men för ett långvarigare och bättre resultat rekommenderas det att man går till en tandläkare istället.

En smile makeover blir allt mer populärt

En “smile makeover” är som namnet antyder en behandling som förbättrar ens leende. Den ökar i popularitet och allt fler patienter väljer att genomgå ett sådant kosmetiskt ingrepp. En ”smile makeover” inkluderar estetisk tandvård där tänderna bleks eller rättas till, men kan i vissa fall även omfatta andra kosmetiska ingrepp såsom operationer och botox. Tanken är att man ska få ett snyggare leende med en långvarig effekt. Orsakerna till att genomgå en behandling för ett bättre leende kan vara olika. Vissa gillar inte sina tänder på grund av missfärgningar, form eller längd. Oavsett önskemål börjar varje tandvårdsbehandling med en konsultation med en tandläkare. När det kommer till priser för en ”smile makeover” eller andra typer av estetisk tandvård så kan det handla om olika kostnader beroende på själva proceduren. Den typen av ingrepp betalas av patienten själv och kan uppgå till flera tusen kronor. Priserna kan också skilja lite kliniker och tandläkare emellan, men överlag är det relativt dyrt. 

25 Aug 2020