Fråga tandläkaren

Är en tandläkare i Stockholm dyrare än i övriga landet?

Då det handlar om tandläkare i stort så tjänar de ganska mycket pengar – och är definitivt värda det också. De har ett otroligt viktigt jobb, en dyr utbildning att betala tillbaka på och ger genom sin gärning att folkhälsan blir bättre i övrigt. Sedan beror det lite på var i landet en tandläkare arbetar då det handlar om kostnad – det är ju lite dyrare generellt i stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö att gå till en tandläkare och särskilt då till en privat mottagning. Detta beror till mestadel på omkostnader – tänker man efter så betalar en privat tandläkare ganska mycket pengar i exempelvis hyra, inredning av lokalen och till personal. Det är ju inte direkt billigt i Stockholm i övrigt heller och då en tandläkare där vill profilera sig så måste man ofta ha en lokal dit folk hittar och gärna inreda den så att man känner sig välkommen och vill återvända.

Så här jobbar privata tandläkare nästan överallt i Sverige, men det blir mer påtagligt i just Stockholm där man verkligen måste sticka ut för att attrahera kunder. Man kan ju dock se en skillnad även här och det skiljer ju mellan tandläkare i Stockholm också – en del väljer att ha sina mottagningar och fokuserar då på de som bor där och går på det sättet miste om lite pengar då de inte är lika dyra. Andra tandläkare som istället väljer att ha sina mottagningar inne i själva Stockholm är medvetna om kostnaderna men beredda att chansa då de vet att det ofta kommer en relativt köpstark skara av kunder då många av dessa faktiskt bor centralt. Hur man lägger upp det som tandläkare i Stockholm är helt enkelt en sak som man måste fundera länge och väl på innan man bestämmer sig. En lyxig lokal i centrala Stockholm eller en lite mindre ute i exempelvis Årsta – det är frågan en tandläkare måste fråga sig innan man startar eget.

Finns det jobb att få som tandläkare i Stockholm?

I och med att ökningen av människor är så pass stor som den ändå årligen är i Stockholm så behöver man som tandläkare knappast vara orolig för att få arbete. Antingen väljer man att söka sig till folktandvården för att erbjuda sina tjänster eller också söker man sig till en privat aktör. Duktiga tandläkare behövs alltid och detta oavsett om det nu handlar om just Stockholm eller någon annanstans i landet. Det man kan få problem med som nyinflyttad tandläkare i Stockholm är dock att hamna i närheten av din egen bostad – risken är nämligen relativt stor att du kan hamna i någon helt annan stadsdel och tvingas pendla. Men det gäller ju alla yrkesgrupper i Stockholm och inte bara tandläkare och är helt enkelt något man får leva med där. Som tandläkare i Stockholm – eller någon annanstans också för den delen – kan du dock räkna med att ditt jobb blir uppskattat och välkommet. Tandläkare är ett yrke som gör samhället en stor tjänst oavsett om de nu jobbar i Stockholm eller i en mindre stad som exempelvis Sveg.

29 May 2017