Fråga tandläkaren

Vilka yrkesgrupper som arbetar med tänder

Vart söker man sig när man har problem med tänderna och bor i södra Sverige? Måste man ha problem med tänderna för att uppsöka en tandläkare eller finns det annat som de kan hjälpa till med?

Tänder kan verka ganska enkla, men det finns ett flertal yrkesgrupper som arbetar med tänder. Det är bland annat tandhygienister, tandreglerare, kirurger, tandsköterskor och tandläkare. På större orter som till exempel Malmö så finns det fler yrkesgrupper representerade. Man har fler valmöjligheter till skillnad från mindre orter där tandläkaren kanske tar över vissa moment och sköter en viss del av arbetet själv. Det finns även tandläkare som har mindre praktiker där de arbetar ensamma, oftast med bara en tandsköterska. Och detta sker i såväl Malmö som i andra större städer, och även på mindre orter. Tandläkarens roll oavsett var de har sina praktiker är dock att bedöma tändernas och tandköttets kvalitet och hälsa. Och att se när de själva kan göra förbättringar eller när det krävs någon annan yrkesgrupp för detta. Som tandpatient brukar man oftast träffa på tandsköterskan, tandläkaren och tandhygienisten. Tandsköterskan också ofta är receptionist, och tandhygienisten sköter om bland annat borttagning av tandsten.

När man uppsöker tandvården

Som barn brukar man bli kallad en gång per år, för att göra kontroller gällande tandhälsan både i Malmö och på andra ställen i landet. Under själva besöket hos tandläkaren brukar barnen även få information och utbildning i hur man ska äta och sköta sina tänder. Syftet är att det ska bli så lite hål som möjligt och att man ska hålla tandstenen borta på bästa sätt. Besöket brukar avslutas med att barnet, beroende på ålder, får en skyddande beläggning på tänderna och exempelvis en tandborste att ta hem. När man blivit vuxen så kan man skriva in sig hos tandvården för att fortsätta få kallelser varje år. Eller så kan man själv kontakta tandvården när man känner att det passar.

I förebyggande syfte

Den som någonsin haft tandvärk vet att det inte är något man önskar sig. Därför är det också viktigt att man sköter sin förebyggande tandvård genom korrekt tandborste, tandborstning, tandkräm, tandtråd med mera. Men det är även mycket viktigt att man sköter sina årliga besök hos tandvården i Malmö, om det är dit man hör. Då slipper man onödiga hål eller även tandlossning, som annars hade kunnat undvikas. Det blir också billigare i längden.

30 Jun 2020