Fråga tandläkaren

Vad är tandblekning?

Att vi behöver gå till tandläkaren regelbundet vet de flesta om. Men att det kan vara bra att få hjälp med en tandblekning är det färre som känner till. Här kommer vi kort gå igenom vad tandblekning är för något och hur det går till.

Vad innebär tandblekning

För den som har gulnade eller missfärgade tänder så kan man bleka dessa för att få tillbaka sin vita färg och glans. Man kan tro att det är en slags supertandborstning eller något liknande men det går till på ett helt annat sätt.

Vem kan du gå till

Om du till exempel bor i Sundbyberg så behöver du inte åka till en specialist mitt i stan för att få hjälp. Ofta kan du besöka din lokala tandklinik eller någon annan som erbjuder tandvård i området. Fortsätter vi med Sundbyberg som exempel, så finns det antal aktörer bara där. I och med att ingreppet är så enkelt att det mesta görs i hemmet så behöver du inte gå över ån efter vatten. En tandblekning är sällan långt borta när du vill pröva. Sundbybergs Laserklinik är en mottagning som utför kompetent och trygg tandblekning. 

Hur går en tandblekning till

Det finns ett regelverk som säger att alla som vill bleka sina tänder ska göra en första undersökning innan ingreppet påbörjas. Anledningen är dels för att gå igenom nuläget och säkerställa att blekning är en bra väg framåt. Men också för att kunna dokumentera och följa upp ingrepp på bred front i Sverige.

Undersökning sen mäta upp

Efter den första undersökningen så kommer ni att mäta upp en skena som du kommer ha i munnen. Skenan är tillverkad av plast och det är med hjälp av den som tänder ska blekas. Har du någon gått fått en tandställning så kommer du känna igen metoden för att mäta upp skenan. Du får bita i en kladdig massa som påminner om modellera. Här görs en form som sen är grunden för att gjuta skenan.

9 Oct 2018