Fråga tandläkaren

Utbilda sig till tandhygienist

tandläkarenFör den som vill arbeta med oral hälsa så finns det flera alternativ. Du kan antingen bli tandläkare, tandsköterska eller så kan du välja att utbilda dig till tandhygienist. Här kommer vi gå igenom några av sakerna kring utbildningen för tandhygienister och tiden strax efter examen.

Utbildningen

Under två års tid får den som vill bli tandhygienist studera på heltid. Ett annat ord för läran och kunskapen om tänder och sjukdomar i tänderna är odontologi och det är framför allt det samt närliggande ämnen som studeras under utbildningen. Man kommer också att få lära sig om hälsa i största allmänhet och hur människors välmående i stort påverkas av problem och sjukdomar i munnen.

Samhället och välfärden i utbildningen

Något som också är viktigt i utbildningen är att få lära sig om samhället och hur välfärden påverkas av munhygien och andra liknande frågor. Själva yrket handlar dels om att rent praktiskt förebygga tandbesvär men också rådgivning och en bredare form av samhällsnytta. När man träffar en tandhygienist på sin lokala klinik i Hallonbergen som exempel så ska man både kunna få hjälp med att rensa tandsten och svar på frågor om kost, hälsa och munhygien.

Studentboende

En av de största utbildningarna i landet finns i Stockholm och för den som vill studera där så finns det flera orter där man kan få studentboende. Det är väldigt svårt att få en studentlägenhet i storstäderna så man kommer att få ta det som bjuds, oavsett om det betyder att man får åka tunnelbana varje dag från Hallonbergen, Stenhamra eller någon annan av förorterna.

Arbete efter examen

Det finns en bred arbetsmarknad för den som är utbildad till tandhygienist. Nästan hela svenska folket besöker en tandläkare nån gång per år eller vart annat år vilket gör att kundunderlaget är stort. Många börjar arbeta på mindre, allmänna kliniker, i orter runt om storstäderna som Hallonbergen, Rågsved och Haninge utanför Stockholm. Det finns även möjlighet att få arbete på specialistkliniker som ofta finns i de mer centrala delarna av storstäderna. Det är inte bara allmänna kliniker som anställer tandhygienister utan även privata kliniker tar in den typen av kompetens. Därmed finns det en konkurrens på marknaden vilket gör att det kan va lättare att förhandla om lön och andra förmåner.

Alltså, för den som ska utbilda sig på tandhygienistprogrammet

  • En av de största utbildningarna finns i Stockholm

  • Utbildningen pågår under två år med fokus på kurser inom odontologi

  • Arbetsmarknaden är stor för den som examineras från den här utbildningen

  • Det finns både privata och allmänna kliniker som kan vara potentiella arbetsgivare

 

 

6 Nov 2018