Fråga tandläkaren

Undersök tänderna vid huvudvärksbesvär

Har du ofta huvudvärk? Om så är fallet och läkaren säger att det inte beror på migrän, ögonfel, eller något annat, kan det vara bettet som är besvärligt. Man kan gå till en tandläkare om inget annat har konstaterats som ger upphov till huvudvärksbesvären. Det går nämligen att komma till rätta med bettfel genom att bära en bettskena som korrigerar bettet, som ger upphov till huvudvärk.

Invisalign i Stockholm har nya metoder

Är man nyfiken kan man pröva Invisalign i Stockholm. Det är en ny metod soom gör att man slipper smärtsamma och komplicerade operationer. Man slipper stora och fula bettskenor, som man förut bar på nätterna och jämnt var i vägen när man skulle sova. Det finns numera osynliga bettskenor som man bär på dagarna och som inte besvärar en. Man slipper sova med dem. Istället tar man ut dem, borstar tänderna och bär dem sedan hela dygnet. De syns inte och ingen behöver fråga dig om någon bettskena som man bär. Det är ju inte alla som har lust att berätta att de bär på en bettskena. Då är en osynlig bettskena mycket diskret och ger inte upphov till frågor och undringar.

Så fungerar Invisalign

Invisalign är namnet på en ny metod som skapar bettskenor som anpassar käken och bettet. Man bär dem hela tiden. Man kan ta bort dem när man ska borsta tänderna, men i övrigt bär man dem. De är osynliga och syns inte, även när man ler. Genom att man byter ut bettskenorna varannan vecka, förändrar man bettet gradvis och på ett skonsamt sätt. Istället för att genomföra en smärtsam operation, förändrar man lika effektivt bettet och käken på önskvärt sätt. Det innebär att eftersom man lägger in en ny bettskena varannan vecka, korrigerar bettskenorna käken och bettet gradvis. Alla bettskenor är annorlunda än den tidigare. Genom att bära en annan bettskena som förändrar käken mer allteftersom tiden går, anpassar sig käken och bettet utifrån bettskenan. På så vis behöver man inte ha bettskenan på natten, som man gjorde med de gamla bettskenorna.

Tandläkaren kontrollerar resultatet

Var sjätte eller åttonde vecka går man sedan till tandläkaren som kontrollerar att allt går som man vill att det ska gå. När hela behandlingen har nått önskat resultat behöver man sedan inte bära bettskenorna längre. Men för det behöver tandläkaren kunna konstatera att önskad förändring har uppnåtts. Man kan inte avgöra det på egen hand, även om det kanske känns annorlunda.

9 Sep 2019