Fråga tandläkaren

Rätt position för rätt funktion

Tänderna fyller flera olika funktioner i det dagliga livet. Det kan därför uppstå stora problem om något inte är som det ska. Men det finns hjälp som man kan få när tändernas skick fallerar.

För att man ska ha bra och fungerande tänder så är den absoluta grunden att tänderna sitter som de ska. Tänder som är för höga, vassa, sitter för trångt eller för långt isär kan alla skapa stora problem för sina bärare. Det kan innebära att man får sår på tunga eller tandkött. Rengöringen mellan tänderna kan vara så försvårad att inflammationer och tandlossning blir resultatet. Tuggandet av maten kan vara kraftigt försämrad. Och andra liknande funktionella bekymmer. Eftersom man redan som barn får inbokat regelbundna besök till tandläkare så brukar dessa bekymmer redan tidigt åtgärdas. Men det går lika bra att korrigera tänder vid alla åldrar. Så det är inte för sent om man som vuxen får besvär eller känner att något behöver förändras. I många fall kan det till och med vara så att man har lättare att hantera reglerande åtgärder som vuxen.

Flytta runt tänder

Med användning av tandreglering i Göteborg kan man korrigera ett bett som inte följer det normala. Oftast så använder man sig då av en tandställning av något slag. Det kan antingen vara en som sitter fast under hela korrigeringen och inte tas av förrän det är klart. Eller så finns det tandställningar som man kan ta av under natten. Eller tvärtom. Man brukar då börja med en liten spänning åt det håll man vill flytta tänderna. Sedan spänner man mer och mer vid varje återbesök. Det kan även vara aktuellt att efter en viss tid byta tandställningen. Eller använda sig av en mindre variant än i början.

När utrymmet tryter

Även om man kan göra stora förflyttningar av tänder med en tandställning så behövs det ibland mer än så. Det kan bero på att käken är för liten för de tänder som den ska rymma. Och det är inte alls så ovanligt scenario. När det händer så kan man bli tvungen att dra ut en eller flera tänder. Efter det kan man förflytta tänderna så att det inte ens syns att det tidigare funnits fler. Slutresultatet blir tänder som fungerar och som kanske även gör att man blir mer nöjd estetiskt. Många känner att de äntligen kan våga le och slappna av mer i sin vardag.

15 Oct 2020