Fråga tandläkaren

När smärtan i munnen blir för stor

Att få akut ont i en tand är något som de flesta av oss har varit med om någon gång. Förr kunde man få vänta i dagar. Särskilt om det var helg. Men idag kan hjälpen vara mindre än 24 timmar bort.

Det är i stunden mer värt än allt gult i världen. Så medans man är smärtfri och livet leker kan det vara en bra idé att gå in på nätet googla på exempelvis “akuttandvård i Göteborg”. Skriv upp numret och fäst det synligt på kylskåpsdörren. Eller varför inte lägga in det direkt i telefonlistan på mobilen? På så sätt kan man nästa gång det händer, utan fördröjning, ringa och få en tid. Det är bättre än att istället på grund av smärtan inte kunna fokusera på det som måste göras. Varje minut är viktig när man väntar på att få den hjälp man så akut behöver.

Vad innebär en akuttid?

En akuttid lovar precis vad ordet akut innebär. Det vill säga att man får en tid inom tjugofyra timmar för att ta hand om det akuta behovet. Det kan innebära att tanden bara lagas så att smärtan försvinner. Man får då en ny tid vid ett senare tillfälle för att få en ordentlig lagning som håller länge. Det viktigaste är att man som patient kan få slippa smärtan och att man förhindrar att inflammationen, eller vad det nu är, blir sämre. Men man behöver inte ha tandvärk i vanlig bemärkelse för att få en tid hos en akuttandläkare. Man kan ha varit med om en olycka där man slagit ut tänder eller att en tand har gått av.

Kanske den egna tandläkaren

En bra ide är att höra med den egna tandläkaren om de har tider för akuta besök. Isåfall behöver man inte leta runt. Det är praktiskt att ha en tandläkare som tar hand om alla olika eventualiteter som har med munnens välmående att göra. Kanske den nyfunna kliniken som hjälpt till med en elak tandvärk visar sig vara väldigt bra och man vill fortsätta som kund hos dem. Många kliniker med akut tandvård arbetar även med vanliga tandvårdstjänster som att ta bort plack och laga hål. Men även med att göra bettskenor för tandgnisslare samt att göra skalfasader för rakare och vitare tänder och tandproteser. Har man en sambo som inte uppskattar snarkningar kan det vara så att tandläkaren kan hjälpa. Ett problem som ibland är större än tandvärk.

17 Sep 2020