Fråga tandläkaren

Många fördelar med tandimplantat, men det är inte för alla

Tandimplantat är ett bra sätt att få fasta tänder, men det passar inte alla. En rad olika faktorer avgör om behandlingen kommer att bli lyckad. Här följer några tips på vad man bör tänka på.

Det är viktigt att man har väl fungerande tänder och att man själv känner sig nöjd med dem. Av olika anledningar som exempelvis olyckor och sjukdomar händer det ibland att man förlorar tänder. Ett sätt att ersätta förlorade tänder på kan vara genom tandimplantat.

Genom att operera in skruvar av titan i käkbenet kan man sedan fästa konstgjorda tänder på dem permanent. Trots att tänderna är konstgjorda är det viktigt att man fortsätter hålla en god munhygien och går på regelbundna kontroller hos sin tandläkare. Slarvar man så kan man drabbas av sjukdomar i tandköttet vilket kan leda till att tandimplantatet lossnar och att man får ännu större problem än man hade tidigare.

Gratis undersökning och konsultation

Tandimplantat är inte lämpligt för alla, och innan man kan sätta in dem så görs en grundlig utredning för att ta reda på om behandlingen har en chans att lyckas. En första undersökning och konsultation ska vara gratis, och man går då igenom för- och nackdelar samt vilka möjligheter som finns och vad man kan förvänta sig för resultat. En seriös tandläkare rekommenderar aldrig en behandling som inte kommer att ge bra resultat, utan rekommenderar i så fall en annan lösning. Vid konsultationen görs det också en bedömning kring kostnaden och eftersom det ofta kostar en hel del att operera in tandimplantat brukar många tandvårdskliniker även erbjuda hjälp med finansiering.

Ta hänsyn till kvalitet, pris och kundrecensioner i val av klinik

Tandimplantat är en bra lösning för att ersätta förlorade tänder, men det är inte samma sak som riktiga tänder då de varken har en rot eller nerver som gör att man känner då man biter och tuggar mat. Därför bör man om möjligt behålla sina riktiga tänder så länge som möjligt, men bestämmer man sig för att ersätta sin tänder med implantat så ska man vända sig till en klinik som arbetar med implantat av välkända och beprövade märken. Då ökar chansen till en riktigt lyckad behandling. Att också välja en klinik som lämnar garanti på sitt arbete och som har många nöjda kunder är viktigt. Ta därför hänsyn till både kvalitet, pris och kundrecensioner för att hitta rätt klinik och tandläkare.

29 Oct 2020