Fråga tandläkaren

Livsmedel som är bra för tänderna

Kan man verkligen äta sig till bättre tänder? Ja, precis på samma sätt som man kan äta sig till sämre tänder. Det fungerar nämligen åt båda hållen. Godis och frätande saker som läsk och sötsaker ger dig hål i tänderna, men äter du grönsaker och knäckebröd får du bättre tänder. Så fungerar det. Men vad är det för slags mat man ska äta för att få bättre tänder? Här listar vi några bra livsmedel som du kan äta för att få bättre tänder.

Grönsaker

Grönsaker är ju i princip bra för allt i kroppen. Många grönsaker innehåller både kalcium och fosfater som är bra för tänderna, som till exempel broccoli, blomkål och vitkål. Dessa grönsaker innehåller en hel palett av mineraler och vitaminer som är nyttiga för så mycket i kroppen och som verkligen är bra för kroppen.

Mjölkprodukter

Alla mjölkprodukter som innehåller kalcium är bra för tänderna; förutom mjölk innehåller ost mycket kalcium, även yoghurt har hög kalciumhalt. Mjölk har ofta dessutom berikats på konstgjord väg med D-vitamin vilket gör tänderna starkare.

Mat med C-vitamin

Många kanske inte känner till sjukdomen Skörbjugg, men det är en bristsjukdom som angriper den som lider av C-vitaminbrist. Många sjömän led av det, då de ute på långa färder på sjön och inte hade tillgång till färska frukter och grönsaker. Då kunde deras tandkött börja blöda och sedan tappade de sina tänder. Frukter som innehåller mycket C-vitamin är apelsiner, grapefrukt, kiwi och många sorters bär, som jordgubbar, blåbär och hallon. Grönsaker som morötter och paprika innehåller stora mängder med C-vitamin.

Xylitol

Xylitol utvinns ur björksav och är mycket bra för tänderna. Förutom fluor är Xylitol bland det allra bästa för tänderna när det kommer till livsmedel. Xylitol brukar mest finnas i tuggummin, då det är ett ganska sött livsmedel.

Feta nötter

Även nötter och frön är fulla av järn, magnesium och folsyra, ämnen som är nyttiga för tandköttet. Och även om nötter är bättre för tänderna än chips och ostbågar, så är nötter bra för resten av kroppen också. De innehåller nyttiga oljor som är bra.

Så kan du ta hand om dina tänder

Detta var bara ett axplock på nyttiga livsmedel som är med och bygger upp tänderna och tandköttet, bland annat. Överlag, kan man tänka som så att frukt, bär och grönsaker är bra för ens tänder. Att inte äta godis, chips och läsk är viktigt om man vill förbättra kvaliteten på ens tänder och få en bättre munhälsa. En annan sak som är bra förutom dessa matvaror är att borsta tänderna, använda tandtråd och gå regelbundet till tandläkare. Bor du i Stockholm kan du läsa mer här.

29 Nov 2018