Fråga tandläkaren

Du kan få Botoxbehandling av din tandläkare

För den som vill ha hjälp att släta ut sin hud och bli av med rynkor med hjälp av Botox kan det ibland kännas lite olustigt att välja klinik. Eftersom Botox är ett nervgift vill man ju inte hamna på en oseriös klinik där personalen inte har tillräckligt med utbildning eller är varse om riskerna med en felbehandling. En behandling med Botox ska känns säker och vara värd den höga kostnaden.

Därför finns bland annat Estetiska Injektionsrådet, EI - en organisation som certifierar utbildad medicinsk personal för behandling med Botox och fillers. Många skönhetskliniker i Stockholm är anslutna till EI och du bör alltid vända dig till en certifierad klinik när du vill ha en Botoxbehandling.

Många tandläkare i Stockholm erbjuder behandling med Botox

Ett annat säkert sätt att få behandling med Botox är att vända sig till en tandläkare. På senare år har allt fler tandläkare i Stockholm börjat erbjuda behandling med Botox. Främst gäller det kosmetiska behandlingar, men många erbjuder även medicinska behandlingar mot till exempel tandgnissling, där Botox visat sig kunnat hjälpa i ett flertal fall.

Att gå till en tandläkare innebär att du får behandling av en medicinskt utbildad person med stora kunskaper kring käkarnas och ansiktets anatomi. Tandläkare har förskrivningsrätt och kan erbjuda bättre priser på Botox än vad en vanlig skönhetssalong i Stockholm tar. Chansen är också stor att din vanliga tandläkare erbjuder behandling med Botox i Stockholm, vilket gör att du får behandlingen av en person du redan känner dig trygg med.

botoxinjektion i pannan

Hur fungerar det?

Botox är ett muskelavslappnande medel, När de injiceras innanför huden hjälper det musklerna i det berörda området att slappna av genom att bedöva nervändarna. När muskler slappnar av slätas huden ut och rynkorna försvinner, och med dem dessutom eventuell spänningshuvudvärk.

Av samma anledning är Botox effektivt mot tandgnissling, som ju beror på att underkäken pressar upp mot överkäken sig. Ett par injektioner på vardera sidan om käken gör att den slappnar av och tänderna får avlastning. Detta är i längden mycket välgörande för tänderna.

Inte alla tandläkare erbjuder behandling med Botox

Det är framför allt privata tandläkare som erbjuder behandling med Botox vid sidan av den vanliga tandvården. På Folktandvården erbjuds inte skönhetsbehandling mot Botox, och vid behandling mot tandgnissling brukar man hellre rekommendera bettskena. Det är dock inte omöjligt att man hos Folktandvården börjar använda muskelavslappnande medel med Botox i framtiden. Hör dig för med din tandläkare!

I Stockholm erbjuder under tiden många privattandläkare behandling mot Botox, både i estetiskt och medicinskt syfte. Oavsett i vilken stadsdel du bor kommer du lätt att hitta en bra tandläkare som erbjuder botoxbehandling nära ditt hem. Går du regelbundet till en privattandläkare i Stockholm är chansen stor att de där erbjuder behandling med Botox, så hör dig för där först.

Vad ska man tänka på gällande botox?

Botox är idag en vedertagen behandling för att släta ut hud, bli av med rynkor och för att reducera ansiktsmimik. Det är en säker behandling - förutsatt att man väljer rätt utförare - och det är en effektiv sådan. Botox och fillers - som ofta klumpas ihop - är både populära metoder för att korrigera estetisk problematik och gemensam för båda dessa är att de har få biverkningar. Skillnaden mellan botox och fillers är att de senare används för att fylla ut, medan den förra används för att släta ut huden. Det är även möjligt att kombinera dessa två behandlingar, något som är vanligt.

Botox är en bra lösning för att exempelvis skaffa sig ett mer ungdomligt utseende. Det finns emellertid risker och det finns några komplikationer som kan uppkomma efter en behandling. Det man får räkna med - i och med att det handlar om en injektion - är att området kommer att bli lite svullet, ömt och säkerligen också komma med vissa blånader. Det är något som försvinner över tid och får man värk så fungerar det ofta med vanliga värktabletter.

Det kan emellertid komma andra biverkningar som är allvarligare. Botox är ett gift och felhanterat så kan det innebära att området som behandlats börjar hänga. Det är inte ovanligt att se detta vid exempelvis ögonlocken. Sker injektionen felaktigt så kan denna komplikation komma: giftet sprider sig och påverkar andra områden i ansiktet. Ett dilemma med detta är att enbart tiden fungerar som läkemedel: man kan inte ta bort botox - som man faktisk kan med fillers - utan här tvingas man vänta till dess att ämnet försvunnit ur kroppen. Något som kan ta mellan 3-6 månader.

Ta hand om dig själv efter behandling

Eftervård är lika viktigt som att välja rätt utförare och en säker behandling. Du som patient har ett stort ansvar i att sköta det behandlade området och följa de givna rekommendationer som ges. De första dagarna efter behandling ska man inte träna eller anstränga sig fysisk. Man ska undvika direkt solsken och man ska sova på rygg. Utöver detta ska man även undvika att röra området - exempelvis massage, rubbing eller peeling ska undvikas. Resande - med flyg - ska inte genomföras direkt inpå en behandling; där måste man vänta i minst två dagar. En annan detalj som ska undvikas är att basta - där ligger riktlinjen på minst en vecka.

Uppdaterad 2020-06-12

27 Oct 2018